Demanen la Creu de Sant Jordi per a Rafa Juncadella

El salesià, que va residir i treballar cinc anys a Mataró, ha estat proposat pel prestigiós reconeixement pel gran nombre d’iniciatives que va portar a terme per ajudar als més desvalguts

Rafa Juncadella

Diverses personalitats de Mataró demanen que el Govern de la Generalitat tingui en compte a Rafa Juncadella com a candidat a rebre la Creu de Sant Jordi. Nascut a Sant Vicenç dels Horts, es va fer salesià i va residir i treballar entre el 1970 i el 1975 a Mataró. Al llarg de la seva vida ha emprès nombroses iniciatives a Catalunya i també a Nicaragua, totes elles orientades a l’alfabetització i a l’atenció i el suport als desvalguts.

 

Juncadella va rebre la “Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona” l’any 2003 per la seva lluita favor de les persones i entitats de Nou Barris i les tasques de cooperació internacional. Actualment, amb 85 anys, és al barri de Roquetes treballant activament com a professor de català i castellà per a gent nouvinguda i desocupats.

 

Rafa Juncadella a Mataró

El salesià va portar una intensa activitat a la ciutat entre els anys 1970 i 1975 formant part del Col·legi Salesià. D’entre les seves accions cal destacar que va ser cofundador del grup musical VERDEROL, germen de la ‘Coral primavera per la Pau’, de l'Associació Murciana de Mataró i del Centre Juvenil Salesià, amb la finalitat d’acollir els joves del barri de Cerdanyola. El Centre arribà a tenir més de 250 afiliats que compartien activitats lúdiques, culturals, esportives i religioses.

També va impulsar la Campanya ACCION 73 on van participar més de 500 joves vinguts de tota la península i els beneficis de la campanya es van destinar a la compra del “Local Social del poble“, al barri de Cerdanyola, espai que actualment utilitza Càritas. Va ser un personatge rellevant per a la ciutat i pels que el van conèixer, ja sigui per accions socials, com per ser professor del Col·legi Salesians de Mataró.