Una trentena d’entitats s’uneixen per commemorar l’Any Joan Peiró a Mataró

El 2017 es compleixen 75 anys de l’afusellament de qui va ser ministre d’Indústria del govern de la República i símbol de l’anarcosindicalisme

  • M. Biel
  • Dimecres, 15 Febrer 2017 10:50

Any Joan Peiró

Una trenta d’entitats han creat un programa d’actes per celebrar l’Any Joan Peiró a Mataró amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament, que es commemora aquest 2017. Es tracta de col·lectius molt variats que van des de partits polítics com ERC, PDeCat, ICV, PSC, CUP o Volem fins a sindicats passant per organitzacions com el Museu Arxiu de Santa Maria, una transversalitat que demostra la singularitat d’un personatge com Peiró, emblema de l’anarcosindicalisme i del cooperativisme.

“Mataró no té un personatge que transcendeixi l’àmbit local de la manera que ho va fer Joan Peiró”, va explicar Jaume Vellvehí, del grup d’Història del Casal, que va remarcar que “es tracta d’una de les figures més rellevants del segle XX per la seva implicació en el moviment cooperativista, la lluita contra el feixisme i la defensa del catalanisme”.

Impulsor de la Cooperativa del Vidre

Per aquest motiu, s’està gestant un programa d’actes que recordarà el 75è aniversari del seu afusellament a Paterna, al País Valencià, després que la Gestapo l’arrestés i l’entregués a les autoritats de Franco. Peiró, nascut a Hostafrancs el 1886, va fugir del país en finalitzar la Guerra Civil per ser un dels grans teòrics de l’anarcosindicalisme, convertir-se en secretari general de la CNT i ocupar el ministeri d’Indústria del govern republicà  de Largo Caballero. A Mataró, Peiró va ser un dels impulsors de la Cooperativa del Vidre.

Les activitats compten amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, que hi destinarà 12.000 euros i que farà els passos necessaris perquè s’atorgui la Medalla de la Ciutat a títol pòstum a Joan Peiró.

Tota aquesta trajectòria i les seves implicacions quedaran recollides en cine-fòrums, conferències, debats i la tradicional ofrena floral, entre altres, que es duran a terme al llarg de tot l’any gràcies al suport de totes les entitats, tal com va explicar Carles Estapé, president d’Òmnium Cultural, entitat també organitzadora.

En aquesta línia, la comissió també impulsarà una proposta parlamentària per a l’anul·lació del seu i de tots els judicis franquistes a les Corts Valencianes, així com la instal·lació d’un monument en record al moviment cooperatiu i a l’anarcosindicalista al Pati del Cafè Nou i un acte musical i audiovisual titulat Peiró42, que s’estrenarà al Teatre Monumental amb el suport de l’Orquestra Ciutat de Mataró i altres corals.

Trenta entitats molt diverses

La Comissió està formada per les següents entitats i organitzacions polítiques: Arran, Càtedra d’Economia Social al TecnoCampus, CCOO, CGT, Clack Audiovisual, Club d’Opinió Jaume Llavina, CNT, Comissió de la Memòria històrica de la Gent Gran, COS (Coordinadora Obrera Sindical), CUP, ERC, Federació d’Associacions de Veïns de Mataró, Fundació Roca i Galés, Fundació Salvador Seguí, Fundació Unió de Cooperadors, Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, Grup d’Història del Casal, Grup d’historiadors Jaume Compte, ICV, JERC, MEM, Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, Òmnium Cultural-Maresme, Poble Lliure, PdeCat, Podem Eixample, PSC, UGT, Unió de Cooperadors de Mataró i Volem Mataró.