L'Open Puig i Cadafalch es fixa en el Mataró fortificat

Les torres de defensa i les muralles centren els actes i activitats, centralitzats aquesta setmana

  • Redacció
  • Dimecres, 19 Octubre 2016 10:17

Muralla d'en Titus

Amb el nom de 48 hores Open Puig i Cadafalch, Mataró, cada octubre, celebra l'aniversari del naixement del seu més il·lustre arquitecte amb unes jornades sobre algun dels elements que hi ha a la ciutat. L’eix vertebrador d’aquest any són els elements de defensa històrics de la ciutat, concretament la muralla del segle XVI i les torres de defensa i talaies. Les conferències i visites guiades pretenen fer entendre què és i què era una muralla i què hi feia a Mataró; conèixer els sistemes per a garantir la seguretat pública i privada; veure com l’evolució de la ciutat ha condicionat els canvis de la muralla fins gairebé el present i com, actuant-hi, es pot revitalitzar el centre històric d’una ciutat.
Les visites convidaran a trepitjar aquells espais recuperats de la muralla i tots aquells altres trams existents, desconeguts per molta gent i encara pendents de recuperar. La proposta s’estén també a les torres de defensa i talaies: un sistema d’elements de vigilància, en xarxa i comunicats entre sí, que permetien garantir la seguretat de tot el territori de Mataró, més enllà del nucli urbà.

El futur de la Muralla d'en Titus
En paral·lel a les 48 hores, aquest cap de setmana, que centralitzen les visites i conferències, l'Ajuntament ha reconvertit el Premi Puig i Cadafalch d’arquitectura feta a Mataró els darrers tres anys, en un premi a un concurs d’idees amb el tema concret “Recuperem la Muralla d’en Titus”. La regidora Núria Calpe espera "propostes que la ciutat es pugui fer seves per quan toqui desenvolupar un vial força en desús ara com és aquesta muralla"

PROGRAMA D'ACTES

Dimecres 19 d’octubre
Conferència

“L’aventura de la muralla”.
19.30 h / Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’edificació de Barcelona,
a càrrec del Dr. Joan Giménez Blasco, historiador.

Divendres 21 d’octubre
Exposició

Plànols històrics dels portals de la muralla de Mataró del segle XVI restaurats pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
19 h / Arxiu Comarcal del Maresme.
Inauguració i visita guiada a càrrec d’Alexis Serrano Mendez, arxiver i historiador, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme.

Dissabte 22 d’octubre
Visita guiada

ITINERARI 1. La muralla de Mataró (segle XVI).
De 9.30 a 13.30 h / Des de la plaça de Pere Màrtir Viada / Muralla dels Genovesos.

Diumenge 23 d’octubre
Visita guiada

ITINERARI 2. Talaies i torres de defensa (circuit bus).
De 9.30 h a 13.30 h / Des de la plaça de Santa Maria, davant la Basílica.

Dimecres 26 d’octubre
Conferència

Rehabilitació del patrimoni i dinamització de la ciutat
19.30 h / Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’edificació de Barcelona, a càrrec de Sebastià Jornet i Forner, arquitecte.