La sèpsia: una malaltia per investigar

El pròxim 16 d’octubre és el torn de la segona edició de la Marxa Cicloturística Contra la Sèpsia, la SepsisChallenge

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 10 Octubre 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, Sepsis Challenge

El passat 13 de setembre es va celebrar el Dia Mundial de la Sèpsia. Coincidint amb això es va presentar la segona edició de la SepsisChallenge, que tindrà lloc el pròxim dia 16; l’únic esdeveniment solidari del país sobre aquesta malaltia i l’única marxa cicloturística que s’organitza a la ciutat. De fet, la SepsisChallenge és el reflex, la materialització, de la recaptació de fons per a la investigació de la malaltia. I és que estem davant d’una resposta inflamatòria molt intensa generada per una infecció agressiva al cos. Pot afectar directament als òrgans i aquesta conseqüència pot portar a la mort.

Només en l’exercici del 2015, 22.700 persones a tot Catalunya, 500 de les quals eren menors de 16 anys, van ser ingressades als hospitals per sèpsia o codi sèptic. 4.000 morts del 2015 van ser causats per la sèpsia, el que significa més que els infarts i els ictus junts. Són xifres que alerten, i sobretot quan es tracta d’una malaltia que tot i no ser minoritària és força desconeguda.
És per això que qualsevol progrés en la investigació ajudaria a poder detectar casos amb antelació, preveure els símptomes i evitar-ne la propagació. Des de l’Hospital de Mataró, centre referent a Catalunya en aquesta línia d’investigació, es clama perquè iniciatives com La Marató de TV3, es pugui centrar aviat en la sèpsia.

SepsisChallenge el dia 16

Es tracta d’una cursa solidària no competitiva. Són 77 quilòmetres i recorre els principals ports de muntanya de la Serra de Marina amb inici i final a Mataró. Pedalejar per salvar vides, aquest és el missatge que des de l’organització volen transmetre.
Tots els diners que es recaptin aniran íntegrament a la recerca biomèdica que impulsen la Fundació Sant Joan de Déu i la Fundació Privada Salut del CSdM.

Ciutat 2014/2015, Sepsis

Les properes cites
'Mou-te amb cor'  seguirà, després de la Caminada per l'Alzheimer, amb més cites solidàries. Les properes, per fer agenda, seran:
· 23 octubre és la data per a la novena Caminada  Contra el Càncer de Mama de l'Associació Maresme Oncològic.
· 13 de novembre es farà la quarta edició de la Marxa per la Salut Mental de l'Associació per la rehabilitació de persones amb malaltia mental.