El Pla de Seguretat Local aposta per potenciar la policia de barri

El document s'ha redactat a partir d'un procés participatiu i s'aplicarà pels pròxims quatre anys

  • Redacció
  • Dimecres, 14 Setembre 2016 13:21

Pla de Seguretat Local

El Ple aprova el Pla de Seguretat Local, que vol potenciar la policia de barri i augmentar el nombre d’agents al carrer. El text, que la Junta Local de Seguretat ja havia validat el mes de juliol, vol millorar la qualitat, la proximitat i la comunicació del servei als mataronins, així com incrementar la percepció de seguretat a la ciutat.

Núria Moreno, regidora de Via Pública, Equipaments i Espais Públics, Mateo Sánchez, cap de la Policia Local i Josep M. Cavallé, inspector en cap de l’ABP dels Mossos d’Esquadra a Mataró van presentar divendres passat el Pla de Seguretat Local de Mataró, un document redactat per als pròxims quatre anys, però que es revisarà anualment.

La intenció és potenciar els agents de Policia de Barri, reforçant la quantitat d’agents destinats a aquesta feina. Policies que ara fan altres feines de seguretat ciutadana i que es volen destinar a tasques de proximitat, com explicava el cap de la Policia Local, Mateo Sánchez. La voluntat és ampliar les unitats i els districtes de la Policia de Barri, arribant a 14 districtes policials de proximitat i crear-ne un quinzè que cobrirà la zona periurbana: espai agrícola, forestal i urbanitzacions.

Procés participatiu

El Pla de Seguretat Local s’ha redactat tenint en compte l’opinió de les 837 persones que han format part del procés participatiu sobre seguretat pública a la ciutat, utilitzant el mateix qüestionari de l’enquesta de Seguretat Pública de Catalunya que fa la Generalitat; s’han recollit 256 qüestionaris d’opinió de representants d’entitats; s’han celebrat dues reunions del Consell Municipal de Seguretat i Prevenció de debat i recollida de propostes, i les línies estratègiques del Pla s’han presentat i debatut també als sis consells territorials.

El pla de seguretat s’ha elaborat després de detectar, també, que la ciutadania té una percepció d’inseguretat que no es corresponen amb les dades delictives reals de la ciutat. De fet, s’han analitzat fins a 30.000 demandes o avisos de ciutadans que han rebut en el darrer any tant la Policia Local com els Mossos d’Esquadra, la majoria dels quals tenen a veure amb sorolls, conflictes de convivència o baralles a la via pública, entre altres.

La Llei 4/2003 d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya proposa l’elaboració i desenvolupament dels plans de seguretat local com a instrument estratègic per definir i gestionar les polítiques globals orientades a la millora contínua de la seguretat pública. El 2005 Mataró va ser la primera ciutat catalana en aprovar un Pla de Seguretat Local. Els vigents Pla de Mandat i el Programa d’Actuació Municipal contemplen el Pla de Seguretat Local 2016-2019 com una de les accions prioritàries.