Com sé que és de proximitat?

Unió de Pagesos reclama senyalització especial als mercats catalans perquè s'identifiqui els productors propers i alerten de l'ús del terme "Km 0"

  • Redacció // Fotos: cedida
  • Dijous, 08 Setembre 2016 10:33

Ciutat 2014/2015, productes de proximitatEls clients dels mercats de places i pobles de Catalunya tenen un problema a l'hora d'identificar la procedència de les fruites i verdures que compren. Si no es pregunta al venedor, el consumidor té poques eines per saber si el producte que està adquirint és d'un productor de proximitat o no. Per això, des d'Unió de Pagesos reclamen algun tipus de senyalització especial que vagi en aquest sentit. Proposen que es podria diferenciar amb un cartell a la parada amb la inscripció 'Venda de proximitat directa', un segell que fa un parell d'anys va començar a atorgar la Generalitat.

"El problema principal és que el client no té manera de saber si les fruites
i les verdures que compra provenen d'un productor proper o s'ha comprat aquella mateixa matinada a Mercabarna amb origen desconegut"

Des d'Unió de Pagesos, proposen que els ajuntaments del país situïn en els seus mercats municipals "un espai definit" en el qual es pugui garantir que els venedors compleixen amb la normativa específica de 'Venda de proximitat directa' que atorga la Generalitat.

Ciutat 2014/2015, productes de proximitat

Picaresca amb el "Km 0"
UP també ha volgut deixar clar la diferència entre productor i les etiquetes cada vegada més conegudes sota la denominació 'Km 0'. "Km 0 actualment no vol dir absolutament res", assenyala el representant del sindicat. "La frase la utilitza tothom per dir que està venent alguna cosa de qualitat", ha apuntat Mencos. A la pràctica, aquesta etiqueta s'utilitza en grans superfícies i la utilitzen també tot tipus d'organitzacions, fins i tot organitzacions de tipus lúdic, assegura, "siguin venedors de producte fresc o no".