Un grup de 50 estudiants participa en la nova onada d’excavacions a Torre Llauder

Hi participen alumnes de les universitats catalanes i espanyoles, però també un grup provinent de Toronto

  • Redacció
  • Dimarts, 05 Juliol 2016 00:00

Torre Llauder excavacions

Un total de 45 alumnes del grau d’arqueologia de diferents universitats participen aquest estiu en tres campanyes d’excavació a la vil·la romana de Torre Llauder. Les excavacions s’emmarquen en el projecte de recerca quadriennal (2014-2017) “Arquitectura domèstica senyorial a la costa central de la Laietània romana. Centres urbans i territori, de la República a l’Imperi”.

Ja fa anys que grups d’estudiants aprofiten l’estiu per a incorporar-se als projectes d’excavació en curs a Torre Llauder. Enguany, però també s’afegeixen a la iniciativa alumnes de la Universitat de York, a Toronto, deCanadà, que efectuaran estudis amb materials arqueològics procedents de les excavacions d’Iluro. Els acompanyaran alumnes de les diverses universitats catalanes i d’altres de la resta de l’estat espanyol.

Tres campanyes d'excavació

Les dues primeres campanyes són camps de pràctiques per a estudiants universitaris de la UAB i de la UB, amb les quals l’Ajuntament té convenis marc de col·laboració. La coordinació dels treballs va a càrrec dels directors de les excavacions i de professors universitaris. La tercera i darrera campanya anirà a càrrec de 14 estudiants universitaris, majoritàriament de la  UAB, de la UB i de la UdG però també d’altres universitats de l’Estat. Davant el gran nombre de demandes per treballar al jaciment arqueològic mataroní, s’haurà de fer una selecció dels alumnes que hi podran participar.

La zona del jaciment arqueològic que s’excava és el segon peristil de la vil·la, un pati porticat de grans dimensions, del qual en anys anteriors s’havia completat l’excavació de la seva zona porxada. Enguany les excavacions se centren en l’espai central obert del peristil, on l’any passat s’havien detectat restes d’hàbitats i d’ocupació dels períodes carolingi i visigòtic. L’excavació de la fase romana del peristil permetrà incorporar aquest nou pati al circuit de visita del Clos arqueològic.