Tres projectes per revolucionar la mobilitat a la comarca des de Burriac

El Barcelona Maresme Business Club presenta tres projectes innovadors per obrir el debat sobre el futur de la mobilitat a la comarca des del Castell de Burriac

  • Redacció// Foto: cedida
  • Dijous, 09 Juny 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, Mobilitat Burriac
El castell de Burriac es va convertir, el passat divendres, 3 de juny, en l’original escenari d’una trobada del Barcelona Maresme Business Club. El BMBC és un club privat que vol unir esforços entre grans empresaris, alts directius i líders d’opinió en matèria empresarial per afavorir la consolidació de les condicions cap al desenvolupament econòmic de la comarca.

L’empresariat del Maresme va voler celebrar en aquest indret una sessió especial dedicada a la mobilitat. L’objectiu va ser transmetre la idea que, després de ser referent amb el primer Ferrocarril de la Península i la primera autopista de peatge, “ara el Maresme ha de tornar a mirar endavant amb la mateixa amplitud de mires que ho van fer les generacions precedents”, en paraules del president del BMBC, Josep Lluís de Gabriel.

Per obrir aquest debat, el club empresarial va convidar els responsables de tres projectes de mobilitat per carretera, mar i tren que destaquen per la seva ambició i innovació, i que permeten posar a l'agenda l'important debat a propòsit de la mobilitat i les infraestructures de la comarca “amb una visió oberta i creativa”, afegeix el president.

Unes càpsules a 800 km/h

El projecte més impactant que es va presentar va ser el d'Hyperloop, unes càpsules que podrien connectar Barcelona amb Mataró en només tres minuts a 800 km/hora, la mateixa velocitat d’un avió. El vicepresident de la companyia Hyperloop Technologies, Knut Sauer, va donar detalls d’aquest transport que permet plantejar-nos com serà la nostra forma de vida quan la distància física no existeixi, i per tant, no representi el temps que representa avui en dia. Sauer va destacar l’impacte que aquest projecte pot tenir, per exemple, en el sector immobiliari, fent irrellevant la proximitat a certs punts d'interès.  

Un ferri Mataró-Barcelona

En segon lloc, el responsable de Blue Mar Ferries, James Fulford, va proposar la posada en marxa d’un ferri que connecti Mataró amb Barcelona, assegurant que no es tractaria només d’una aposta de mobilitat. “Existeix una connotació turística rellevant per l'atractiu que suposaria pels turistes l'experiència completa d'apropar-se per mar a la ciutat, mentre passen uns dies a la comarca”, va explicar.

Cotxes autoconduïts

El darrer projecte que es va presentar va ser el dels cotxes autoconduïts de Shotl. El seu fundador i CEO, Gerard Martet, va assegurar que en el futur, “possiblement conduir el nostre cotxe privat de gasolina serà una activitat romàntica d'aquí no molt temps”. El respecte al medi ambient, l'optimització del consum energètic i aspectes com l'increment notable de la seguretat, fan pensar en un èxit dels vehicles autònoms.

Des del BMBC destaquen que les dificultats són comunes a molts països, però també que arreu del món hi ha projectes ambiciosos, i consideren que els reptes s’han d'afrontar amb una bona coordinació dels agents econòmics i institucionals del territori. L'ens actua com a lobby i com a grup d’opinió que analitza temes que afecten directament la comarca.