L'oposició ciutadana a la Festa al Cel pren cos

Partits, entitats, negocis i particulars fan pinya en un manifest en el qual demanen que Mataró no "s'hipotequi" amb un festival que val mig milió d'euros

  • Cugat Comas / Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 11 Maig 2016 10:12

Manifestació contrària Festa al Cel

L'oposició a la Festa al Cel des de Mataró ha pres cos en forma de manifest unitari, que reuneix entre les seves adhesions a partits, entitats i negocis. La rotunda oposició al festival aeri ha provocat aquesta confluència, en la que s'insereixen ERC, Volem, la CUP i ICV-EUiA que tenen representació al Saló de Sessions.

El manifest es va presentar dimarts a Can Margarit –popular negoci al Passeig del Callao que també s'oposa a la Festa– i està obert a adhesions a nivell particular o col·lectiu. Per Pep Riera, que va exercir de portaveu "venim a dir que la Festa al Cel no fa cap tipus de falta i que s'ha de generar un debat que impliqui a tota la ciutat abans de seguir hipotecats per aquest esdeveniment".

Els promotors confien poder aturar l'edició d'aquest any o, si se celebra segons el previst, "provocar que es prengui nota i que no es torni a celebrar la Festa, que és un bolet, i es destinin els recursos a un projecte realment de ciutat".

36 entitats són les impulsores inicials del manifest, obert a més adhesions a través de nofestalcel.wordpress.com

El manifest 'A Mataró no ens cal la Festa al Cel" critica el pressupost municipal destinat a la festa de més de mig milió d'euros i assegura que "el balanç econòmic que fan bona part dels comerços i restauradors que participen a la Festa no es correspon amb l'eufòria econòmica amb què el govern municipal presenta aquest festival". De fet el manifest nega la major de la importància que el govern dóna a la Festa al Cel i assegura que "els pocs llocs de feina que poden generar esdeveniments com aquest només fan que agreujar les condicions de treball amb precarietat i sous de misèria". També es critica "els fums i els sorolls, i gastar diners per portar la contaminació al nostre litoral" i advoquen perquè la ciutat opti per altres projectes de promoció: "El món dels avions mai ha estat arrelat a Mataró, volem que les nostres festes siguin nostres, tinguin relació amb la nostra gent, la nostra tradició i la nostra creativitat".

Contra el component militar

La naturalesa militar de bona part dels protagonistes de la Festa al Cel ha estat objecte de crítica des del primer dia per part de bona part dels impulsors del manifest. Els opositors al festival asseguren que "davant la vergonya de la qüestió dels refugiats que fugen de la guerra a Europa no estem d'acord que les nostres platges serveixin d'exhibició d'avions militars".

El grup impulsor confia que el manifest serveixi perquè molta gent surti de l'armari, ja que asseguren que "hi ha molts mataronins en contra d'un esdeveniment com aquest i d'una despesa tan important com la que s'assumeix". Els pròxims passos a seguir seran sumar firmes al manifest, mitjançant adhesions per internet. L'objectiu és poder fer pressió en contra de la Festa al Cel i en paral·lel, demanen, "encetar un debat ciutadà per repensar els espais i esdeveniments que han de servir per projectar la ciutat de Mataró".