La FAVM aposta per crear microcooperatives per fer front a l’atur

La federació impulsa el projecte ALMA per fomentar la formació i l’ocupació entre majors de 45 anys i joves sense formació

  • Mireia Biel
  • Dimecres, 27 abril 2016 10:56

La Federació d’Associació de Veïns de Mataró impulsarà microcooperatives en àmbits com el de la construcció, l’artístic o el control forestal amb l’objectiu de crear ocupació entre els col·lectius més vulnerables que es troben a l’atur, els majors de 45 anys i els joves sense formació. El projecte neix de la creació de l’Associació Laboral de Mataró (ALMA) i ara busca el suport d’entitats, govern i bancs per tirar-ho endavant.

La xifra d’atur que ratlla el 20 per cent a la ciutat de Mataró ha fet que la FAVM hagi sentit el compromís de “buscar solucions”. La idea del projecte ALMA, en una primera instància, és crear empreses d’economia social en l’àmbit de la construcció, per tal d’aprofitar el parc d’habitatges buits per rehabilitar que hi ha a la ciutat i l’elevat nombre d’aturats provinents del sector de la construcció, fruit de la crisi del totxo.

La figura de l’aprenent

Els majors de 45 anys, amb experiència en el sector, podran oferir formació als joves aturats, recuperant així la figura de l’aprenent, avui gairebé oblidada. A més a més, la FAVM confia en poder impulsar un Banc de Materials amb els excedents d’empreses, que alhora permetés “donar sortida als productes i abaratir els costos de les rehabilitacions”.

Es tracta, doncs, d’un projecte amb clara vocació social que, per tant, “no pretén fer la competència” a les empreses que treballen en el sector, tal com el president de la FAVM, Juan Sánchez, va voler deixar clar.

Buscar finançament

La FAVM preveu que el projecte ALMA, que podria estar en funcionament abans de dos anys, aconsegueixi el suport que necessita per finançar-se. El president de la FAVM veu “bona predisposició tant per part dels bancs com de l’administració pública”. De fet, la FAVM vol negociar convenis i subvencions amb l’Ajuntament, així com demanar altres ajudes, que podrien arribar de la Diputació de Barcelona o del Fons Europeu FEDER.

El projecte ALMA està inspirat en iniciatives similars que s’han desenvolupat en ciutats com Vallirana o Còrdova. La FAVM considera que “la ciutat està en estat crític” i per aquest motiu, apel·la “a l’esperit de les preferents” per superar aquesta situació d’atur. I revifar l’economia de la ciutat.