Alerten de la gran presència de senglars

Veïns d'Argentona ho denuncien a l'Ajuntament, que no té competència i ja ho ha posat en coneixement de la Generalitat

  • Mireia Biel // Fotos: arxiu
  • Dimecres, 23 Març 2016 12:19

Ciutat 2014/2015, porc senglar

Hi ha èpoques de tot, però els porcs senglars s’apropen més i més sovint a les zones urbanes. Veïns d’Argentona conviuen amb la presència d’aquests animals, que protagonitzen alguns accidents de trànsit, ensurts entre la població i destrosses a les collites dels pagesos. Quina problemàtica hi ha? Per què creix la població de senglars? Quines eines tenim per enfrontar-nos-hi?

L’Eloi Villalta explica com va topar amb un porc senglar al capdamunt de la carretera del barri de Madà a finals del 2015. “Ja circules amb més atenció de la normal perquè saps que hi ha senglars pels voltants”, explica Villalta, que recorda com “de sobte, un grup de quatre o cinc senglars va travessar la carretera” i va xocar contra el seu vehicle.  Aquesta és una situació “molt preocupant” per a Villalta, que confia que l’administració pública actuarà “per evitar accidents més greus”. Altres veïns també alerten que no només és en aquesta zona on els porcs senglars s’apropen cada cop més als nuclis urbans, sinó que n’hi ha d’altres com El Cros. Aquests animals es mouen en grups, segons els veïns, d’entre 4 i 10 i es passegen a prop de les cases, travesses les carreteres i destrossen collites de pagesos.

Des de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Argentona asseguren que “tenen coneixement d’aquests casos” i reconeixen que “algunes vies com la de Madà o la carretera de Vilassar van registrar més accidents de l’habitual per culpa de senglars a finals d’any”. El consistori no té competències i  ha comunicat els incidents a la Generalitat, que “si ho considera pertinent, podria autoritzar batudes extraordinàries” ara que la temporada de caça ja ha acabat.

Ciutat 2014/2015, porc senglar 2
Fenomen en augment
Segons dades del 2013, la població de porcs senglars ha crescut “de forma excepcionalment elevada”. Des d’aleshores, zones com el Maresme, però també la Garrotxa o fins i tot Collserola han hagut de conviure amb aquests animals.
L’abandonament del camp i de l’activitat agrària han estat elements clau per explicar el fenomen, així com la urbanització del territori, que ha posat els porcs senglars en contacte amb els éssers humans.
Tot això ha fet que els sigui més fàcil trobar aliment i, per tant, augmentin les cries.