Correus celebra els 300 anys d'història

A més a més de la celebració del tricentenari a la ciutat de Mataró, una oficina d'autogestió i un mata-segells turístic s'incorporen a la ciutat

  • Marta Gómez // Foto: cedida
  • Dijous, 17 Març 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, Correus

L’entitat de Correus aquest 2016 celebra els seus 300 anys d’història. Entre els actes de celebració a tot Catalunya, s’ha decidit organitzar una exposició a la ciutat de Mataró per la gran quantitat de documentació i objectes de diferents èpoques que es van trobar amb el trasllat de l’oficina del Carrer Lepanto al Camí Ral.

Per aquest motiu s’ha organitzat una exposició que s’ha inaugurat aquesta setmana a la Biblioteca Antoni Comas. Aquesta exposició, que s’allargarà fins al 31 de març, fa un repàs a la història del correu a Mataró, sobretot amb el singular canvi de transport del correu de les diligències al ferrocarril i el correu marítim en moments puntuals. A més a més, la ciutat va instal·lar la primera caseta postal, símbol importantíssim per a la difusió de tot el correu a la Mataró i rodalia.

Tota aquesta documentació ha estat analitzada per Francesc Rogés, membre de Llibre Viu i gran apassionat del correu postal. Rogés ha aconseguit relacionar més de 2.000 noms de persones mataronines que  hi consten.  

Oficina d’autogestió

L’oficina central de Correus de Mataró sembla que s’acabarà establint al Camí Ral on se situa ara. Lluny de la intenció de retornar al Carrer Lepanto, des de Correus Catalunya s’ha decidit canviar l’oficina per dins i renovar-ne el concepte.
Les obres de transformació estan previstes que acabin abans de l’estiu i pretenen crear una oficina d’autogestió, una botiga del correu, on es puguin enviar tot tipus de paquets i cartes a qualsevol hora i qualsevol dia de l’any. Per tant, una botiga on a més a més del tracte personalitzat es podran fer gestions cada dia de l’any les 24 hores del dia.

“Aquesta renovació és una aposta molt important per a la ciutat”, assegura el director de l’oficina, Quim Montmany. Aquest tipus d’oficines s’estan creant aquest 2016 i només s’implantaran en algunes oficines de tot l’estat espanyol.

Els 300 anys de l'entitat es relaten, també, per la quantitat d'informació trobada a l'oficina de Mataró

Mata-segells turístic

Algunes de les oficines de Correus de Catalunya ja tenen, des del setembre un mata-segells turístic. Aquests mata-segells pretenen promoure la població amb els elements més característics d’aquesta. I que els viatgers s’emportin un record més en les seves postals i cartes del lloc que han visitat.

De fet, el mes de setembre es va implantar a les capitals de província i des d’aquest mes de gener una trentena de poblacions també s’hi van sumar. Es tracta d’una insígnia molt representativa de cada població.

A la ciutat de Mataró “es va pensar en el fet d’haver estat la població en la qual va sortir el primer ferrocarril peninsular el 1848”, explica el cap de comunicació de Correus a Catalunya, Vicenç Ibáñez. El primer ferrocarril també va ser un avenç pel que fa al correu “el món del correu i el món del tren tenen una història molt vinculada i per això hem buscat una reproducció de la primera locomotora i el primer vagó”.