La Policia Local fa els ulls grossos amb l'ús de la grua a Cerdanyola

La situació s'arrossega des de fa anys fruit d'un pacte no escrit amb els veïns i ara s'elabora un Pla de Mobilitat per posar-hi remei

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 03 Març 2016 11:09

Cotxes Cerdanyola

La Policia Local de Mataró demana als agents que siguin permissius a l'hora de retirar vehicles mal estacionats en determinats carrers de la ciutat, segons instruccions enviades a través de correus electrònics als quals ha tingut accés l'ACN. La situació s'arrossega des de fa anys i, segons expliquen, això es deu a una decisió política que es va prendre "fa més d'un mandat" d'acord amb els veïns, i que s'ha mantingut en el temps perquè tècnicament s'ha evidenciat que hi ha zones amb un "dèficit d'aparcament" important, especialment al barri de Cerdanyola. Segons dades de la Policia Local, Rocafonda i Cerdanyola acumulen el 89% del dèficit total de places d'aparcament que hi ha a la ciutat. El govern municipal treballa ara en l'elaboració d'un pla de mobilitat que es preveu enllestir abans que acabi l'any per aportar solucions que posin fi a aquesta anomalia.

Segons els correus electrònics als quals ha tingut accés l'ACN, un inspector va enviar la darrera setmana de febrer un "recordatori" a un caporal perquè comuniqui als agents "els carrers on la grua no ha d'actuar". Es tracta dels carrers Vallès, Garrotxa i un tram del carrer Maragall, entre Molí de Vent i Roca Blanca, tots ells a la zona nord de Cerdanyola; els carrers Vitòria, Verge de la Paloma i Jaume I, a Cerdanyola sud, i també el carrer Don Quijote, a tocar de l'antic Escorxador. És habitual veure cotxes aparcats sobre la vorera, en alguns casos dificultant el pas de vianants amb cotxets o carros de la compra, malgrat l'existència dels senyals de trànsit que prohibeixen l'aparcament.

Decisió política

Preguntats sobre aquesta directriu, alts càrrecs del cos asseguren que fa anys que s'aplica i que es va decidir recordar-ho als agents perquè en les darreres setmanes es va detectar alguna actuació de la grua en algun dels carrers 'vetats'. La instrucció és que només s'actuarà en determinats vials si algun veí ho reclama, i en cap cas es retiraran vehicles per mutu propi.

La permissivitat va començar per una "decisió política" anys enrere, quan el barri de Cerdanyola va sortir al carrer en contra de la implantació de la zona blava. Corria l'any 2002 i el moviment veïnal no només va aconseguir frenar aquell projecte, sinó que més d'una dècada després es manté 'els ulls grossos' davant l'aparcament irregular en alguns carrers.

Els tècnics de Via Pública expliquen que la manca d'aparcament en algunes zones justifica la mesura. Segons dades del propi cos, els barris de Cerdanyola i Rocafonda concentren el 89% del dèficit d'aparcament a la ciutat. Es calcula que a Cerdanyola falten 1.667 places d'aparcament i 854 a Rocafonda, sobre un dèficit total de 2.846 places en el conjunt de Mataró.

Nou Pla de Mobilitat

El nou govern municipal, per la seva banda, treballa ara en l'elaboració d'un Pla de Mobilitat, que es preveu tenir enllestit abans que acabi l'any per analitzar la situació en el conjunt de la ciutat. Un dels objectius serà acabar amb aquesta anomalia a Cerdanyola i Rocafonda, promovent la creació de noves places d'aparcament, entre altres mesures.

Des de la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM) reconeixen l'existència d'aquest pacte no escrit amb els darrers governs socialistes, tot i que reconeixen que no és la millor solució: "Cal fer més aparcaments perquè si hi ha una normativa, s'ha de fer complir a tot arreu igual. No poden quedar barris exempts, perquè tots els veïns són iguals".