Una forta calamarsada emblanquina Mataró i obliga a activar el pla INUNCAT

La tempesta va deixar prop de 70mm de pluja i va provocar diverses incidències al conjunt de la ciutat

  • Mireia Biel
  • Diumenge, 14 Febrer 2016 23:15

Fotografia; Cedida

Una forta calamarsada ha deixat aquesta nit un paisatge poc habitual a la ciutat. Com si hagués nevat, la major part dels carrers de Mataró han quedat de color blanc com a conseqüència de la forta pedregada que ha caigut entre les nou i les deu del vespre. Segons el servei meteorològic del Consell Comarcal, a les 22h havien caigut 45mm de pluja.

Eren les set de la tarda quan la pluja va fer acte de presència a Mataró. Hores després, tanmateix, la ciutat quedava coberta per un mantell blanc que a primera vista semblava neu, però que en realitat era pedra gelada, com a conseqüència de la forta calamarsada que va caure entre les nou del vespre i les onze de la nit. Llamps espectaculars i trons eixordadora van acompanyar la pedregada, que va seguir amb forts ruixats fins prop de mitjanit i que ha provocat un important descens de les temperatures. Enrere quedava un cap de setmana amb temps de primavera, en què els termòmetres han arribat als 23 graus.

Calamarsa

Activació del Pla Inuncat

Pels volts de les 22:30h, l'Ajuntament de Mataró va decidir activar el Pla d'Emergències Inuncat per les fortes pluges i risc d'inundacions. De fet, es va recomanar no circular pels carrers de la ciutat per risc de relliscades. Les dades publicades aquest matí pel Servei Meterològic de Catalunya confirmen que la pluja que va caure va ser molt intensa, ja que va deixar gairebé 70mm només a Mataró. Per això, els Bombers van rebre fins a 74 avisos en el conjunt de la comarca, dels quals se'n van atendre 33, 24 localitzats a Mataró.

A més a més, la calamarsada va provocar un col·lapse a les sortides de Mataró Sud i Oest de la C-32 i es va precisar l'actuació de màquines llevaneus que van van haver d'enretirar la pedra acumulada per restablir la normalitat. Un tap de cotxes es va fer també als voltants de l'Hospital de Mataró i el Mataró Parc, on desenes de cotxes van quedar atrapats fins a quarts de dotze, segons alguns testimonis, per l'acumulació de pedra a la carretera i el tall de l'autopista, que els dificultava la circulació.

Incidents sense ferits

Una de les incidències més destacades s'ha produït al voltant de dos quarts de cinc de la matinada a Argentona, on ha col·lapsat la teulada d'una nau situada al punt quilomètric 4,5 de la C-60. Concretament, han cedit 100 metres quadrats de la nau, que compta amb una superfície de 10.000 metres quadrats, fet que ha arrossegat dues parets. Arran del col·lapse de la teulada, que no ha causat ferits, la nau ha quedat abalisada. Fins al lloc, s'hi han desplaçat dues dotacions dels Bombers de la Generalitat.

La pluja va seguir caient amb força fins a la mitjanit, però l'Ajuntament no ha desactivat el Pla Inuncat fins aquest matí pel risc d'inundacions. Això sí, es mantenen els avisos per fortes onades a la platja, pel que es recomana no apropar-s'hi.

La participació ciutadana ha estat clau per saber com havia quedat cada racó de la ciutat. Els nostres lectors i lectores van respondre a la crida que vam fer a través de les xarxes socials perquè ens enviessin fotografies de la calamarsada, i aquesta galeria al Facebook n'és el resultat.