Dos actius per a la celebració de l'Any Puig i Cadafalch

La preservació de la Coll i Regàs a Mataró se suma a la de la casa d'estiueig d'Argentona, mentre la casa natal del Carreró segueix en venda

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 27 Gener 2016 00:00

Rehabilitació Puig i Cadafalch

A la figura del mataroní Josep Puig i Cadafalch no se li ha donat la importància que es mereix. Aquesta reflexió es repeteix de forma periòdica però unes obres de rehabilitació puntual a la Casa Coll i Regàs poden ser el desllorigador que permeti sobretot a Mataró rendibilitzar millor la figura d'un dels mataronins més il·lustres de la història. Les obres a la casa mataronina començaran dies després que també s'hagi començat a restaurar la casa d'estiueig del mateix Puig a Argentona i, a això, cal sumar-hi que el 2017 es commemoraran 150 anys del naixement de l'arquitecte i polític.

El regidor de Cultura Quim Fernàndez recordava a l'acte de presentació de les obres que ha estat en els darrers anys que Mataró i una sèrie d'entitats han fet pinya per un reconeixement que ha vist l'escultura monumental que hi ha al Parc Central, el bust com antic president de la Mancomunitat al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat o el bust al TecnoCampus.

Ara és la Fundació Iluro la que fa una passa endavant per posar al dia la Casa Coll i Regàs, un atractiu de primer ordre que rebria centenars de milers de visitants si en lloc de ser al Carrer d'Argentona de Mataró s'hagués edificat a Barcelona. La casa és, però, encara desconeguda, fins i tot entre molts mataronins i al voltant de la seva reobertura i dinamització es vol articular bona part del pes que tingui la celebració del segle i mig de Puig i Cadafalch. En aquest sentit el President de la Fundació va posar la casa a disposició de la celebració i Quim Fernàndez va posar sobre la taula la proposta d'un conveni entre Mataró i Argentona per difondre i potenciar l'obra de l'arquitecte, en especial la casa d'estiueig i la Coll i Regàs com a gran obra. Encara amb motiu d'aquest 2017 es percep com a favorable la designació com a Conseller de Cultura de Santi Vila, conegut defensor de Puig i Cadafalch.

I la casa natal?

La incògnita reapareix però a rebuf de la casa natal de Puig i Cadafalch, situada al Carreró. Actualment en venda per part de la propietat, els Amics de Puig i Cadafalch han reivindicat que es conservi o que l'administració l'adquireixi per a fer-hi un centre d'interpretació de la figura de l'arquitecte. Afegir la casa natal a les dues ja en obres configuraria un triangle Puig i Cadafalch, però Fernàndez va tirar pilotes fora recordant que "els arquitectes ens diuen que no té cap element perquè sigui catalogada arquitectònicament" però no va tancar la porta a una possible preservació per la seva importància històrica.