La Fundació Iluro inicia la rehabilitació de la Casa Coll i Regàs

Durà a terme intervencions sobre la façana, la coberta, les xemeneies i els baixants de l'edifici més carismàtic del modernisme a Mataró

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 26 Gener 2016 11:43

Cultura 204/2015, casa coll i regàs

Amb l'horitzó del 2017, any en què se celebraran els 150 anys del naixement de Josep Puig i Cadafalch la Casa Coll i Regàs comença obres de rehabilitació a la seva façana. Es tracta de la inversió de més importància per la Fundació Iluro, que la té com el que és: la joia de la corona. Aquest impressionant casalot modernista del Carrer d'Argentona presenta un bon estat de conservació però algunes patologies a la façana i la coberta sobre les que s'actuarà ara en el que podria ser la primera fase de més obres. El cost d'aquesta primera onada d'intervencions puja a 97.200 euros dels quals se n'han subvencionat 24.300 i la resta els costejarà la mateixa Fundació.

El seu President Pere Carles Subirà va assegurar en la presentació dels treballs que "com amb tots els espais que gestionem, l'objectiu és posar-lo al servei de la ciutat i de la gent, volem que la Coll i Regàs llueixi i tingui les portes obertes com el que és, una obra d'art més que no pas una casa".

Rehabilitació Puig i Cadafalch

Ningú es va voler perdre la presentació d'unes obres que permetran actuar principalment a la façana i la coberta, allà on el pas del temps i la inclemència meteorològica ha provocat més desgastos i patologies estructurals. Jaume Coll, arquitecte que coordinarà les intervencions, va assegurar que "la casa és un gran exemple de totes les arts aplicades, amb intervenció de diferents oficis i està en molt bon estat", però tot i això va assegurar que "la seva catalogació com a monument històric obliga a un manteniment molt costós, que amb aquesta intervenció intentarem que pugui ser continu i no puntual". Algunes esquerdes, humitats filtrades o afectacions als materials d'edificació es compten entre els objectius sobre els que s'actuarà.

Obres enllestides aquest estiu
Aquest estiu mateix hauria d'acabar aquesta intervenció sobre el gran llegat que Puig i Cadafalch va deixar a la seva ciutat, un autèntic reclam turístic que no només destaca arquitectònicament en la seva façana sinó que tot l'interior es converteix en un desplegament de recursos propis del decorativisme. La casa, de dos cóssos, té una gran profunditat de fins a 30 metres i el seu interior romandrà tancat durant les obres, que pretenen posar al dia un casalot de gran atractiu.