Formació dual amb impuls mataroní

Bridge4Mobility presenta el programa CatAzubi 2016 que busca 450 joves catalans per al mercat laboral alemany

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 14 Gener 2016 11:06

Ciutat 2014/2015, joves mercat laboral alemany

L’empresa mataronina Bridge4Mobility impulsa a Catalunya el programa CatAzubi 2016 de formació professional dual remunerada que busca prop de mig miler de joves catalans per treballar a Alemanya, ha explicat els detalls als joves que no tenen feina i busquen noves sortides professionals. Els requisits per a accedir al programa, és tenir entre 18 i 27 anys i haver acabat els estudis de l'ESO.

Amb el programa, Alemanya confia cobrir el dèficit de professionals que té, sobretot en sectors com l'hostaleria, la construcció i la indústria. S'ofereix formació i feina durant tres anys i mig amb sous d'uns 800 euros nets mensuals i la fita d'assolir salaris de fins a 29.000 euros bruts anuals.

Aquesta formació dual s'impulsa a través dels governs català i alemany i la mediació de l'empresa Bridge4Mobiliy (B4M), de Mataró, que farà la selecció a Catalunya. El programa CatAzubi 2016, suposa una oportunitat de formació a Alemanya i s’està presentant en diferents sessions per tot el Principat. El país germà necessita mà d'obra i busca 450 joves catalans, entre 18 i 27 anys, que estiguin a l'atur, que no tinguin estudis universitaris, però que hagin acabat l'ESO. Gandesa va acollir una de les primeres sessions informatives en les quals els nois i noies que s'hi van interessar van abandonar els seus estudis i volen reprendre'ls o tenen dificultats per trobar feina i cerquen noves oportunitats professionals. "Ha estat una primera presa de contacte per explicar que és l'FP dual a Alemanya i ara es faran entrevistes personalitzades i seguiment a les persones interessades. Això suposa estar un parell d'anys en un altre país i han de tenir clar el que van a fer, no es tracta d'una situació temporal", explicava una de les joves assistents.

Classes subvencionades
Les classes estan subvencionades, s'ensenya l'idioma i es paga un salari per les pràctiques. Es garanteix que un 90 per cent dels estudiants aconsegueixen la titulació i després continuen treballant en les empreses on han fet les pràctiques però amb la categoria professional que els pertoca i la retribució que marca el seu sector. Segons B4M, el mercat laboral alemany ofereix salaris que oscil·len entre 21.000 i 29.000 euros bruts l'any.

Es pot accedir a la formació a través del programa MobiProEU, que garanteix uns ingressos de 818 euros nets al mes –una part la paga l'empresa de pràctiques i el govern n'assumeix la resta-, un curs intensiu d'alemany i dos viatges per tornar a Catalunya a visitar la família. L'altra opció és la intermediació directa de B4M entre els candidats i les empreses interessades que no han accedit al programa governamental. En aquest cas, els negocis que busquen aprenents paguen l'allotjament directament.