Un carril bici per creuar tot el Maresme

La Generalitat projecta, quasi per sorpresa, una via per a ciclistes des de Badalona fins a Blanes sense informar abans al territori

  • Redacció
  • Dimecres, 13 Gener 2016 09:40

Carril bici

Sorpresa i novetat. Fa dies va transcendir que la Generalitat vol construir un gran carril bici que travessi tot el litoral de la comarca del Maresme. El projecte tot just s'ha encarregat de redactar però se sap que començaria a Badalona, encara dins el barcelonès i acabaria a Blanes pel que enllaçaria tots els municipis costaners maresmencs. Actualment ja hi ha una via que permet unir diferents poblacions en bicicleta i, de fet, és un trajecte, el paral·lel a primera línia de mar, dels més utilitzats per aficionats i ciclistes de cap de setmana, però no té continuïtat. El que es projecta ara, però, suposa un canvi perquè s'elevaria a la classificació de carril bici d'àmbit comarcal i un dels més llargs de tot Catalunya.

56 quilòmetres de llargada

Segons l'encàrrec del projecte el carril tindria una longitud de 56 quilòmetres i una amplada de 3 metres, però adaptable segons les condicions del terreny. A hores d’ara, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat la redacció d’un estudi previ per analitzar les diferents alternatives que el facin viable tant tècnicament com econòmicament. El pressupost previst és de 10 milions d’euros.

Noia bicicleta

Es dóna la circumstància que el nou projecte no ha estat comunicat ni consensuat amb els diferents Ajuntaments i encara menys en la comissió de mobilitat que aglutina ajuntaments sota la coordinació del Consell Comarcal.

El projecte engegat pel Departament de Territori de la Generalitat –en funcions, per cert– estudia implementar nous trams als ja existents per poder cobrir tot el front marítim de la comarca. La via serà d’ús per a bicicletes, tot i que alguns trams podrien tenir ús compartit amb vianants o puntualment amb vehicles motoritzats. Sempre que l’orografia ho permeti, el carril bici es disposarà pel front marítim. En cas que no sigui possible el seu traçat discorrerà per l’interior.

Bote ho veu amb bons ulls

L'Alcalde de Mataró, David Bote, va valorar positivament l'anunci, tot i demanar a la Generalitat de consensuar el projecte i que aquesta inversió no vagi en detriment d'altres en matèria de mobilitat al Maresme. L'Alcalde va recordar que "el projecte d'un front marítim continu a la comarca, un espai que permeti fer activitat, exercici i creuar la comarca, ha estat llargament reclamat per la comarca". Tot i això va apuntar que "aquest projecte, que encara hem de conèixer en detall, no ha de suposar un retard "per a tots els projectes pendents, que seguim reclamant, per millorar la mobilitat a la nostra comarca".