Bolets per a tots els gustos

La Mostra de Bolets del Maresme i la Fira de Tardor copen la Plaça de l’Ajuntament de Mataró

  • Redacció
  • Divendres, 06 Novembre 2015 12:55

Cultura 204/2015, mostra de bolets

Bolets i més bolets. A partir d’aquest cap de setmana es corona la temporada a la nostra comarca amb epicentre localitzat a la plaça de l’Ajuntament de Mataró. L’exposició de bolets del Maresme arriba enguany a la 31 edició mostrant les diferents espècies que podem trobar actualment a la comarca, en una carpa instal·lada del 7 al 13 de novembre. La mostra, que calcula exposar entre 80 i 140 espècies de bolets que es troben als boscos del Maresme, té l’objectiu de difondre el coneixement d’aquests organismes i el seu paper dins el medi natural i, sobretot, aprendre a respectar-los. L’any passat prop de 9.000 persones van passar per la carpa per observar els prop de 1.700 bolets recollits per a l’exposició.

La mostra començarà el dia 7 de novembre al matí amb la tradicional sortida a buscar bolets que formaran part després de l’exposició. Per quart any consecutiu, l’exposició de bolets frescos també inclourà la seva versió virtual amb les imatges compartides pels boletaires.

Bolets

De dilluns a divendres diversos grups escolars faran visites guiades a l’exposició i també realitzaran tallers sobre el tema. Els tallers es faran a Can Serra. Museu de Mataró Relacionat amb l’exposició, el 29 de novembre a les 12 h a Can Boet tindrà lloc l’activitat familiar “Esclats de vida a la tardor: els bolets” per tal de conèixer el paper vital dels bolets dins els boscos del Maresme.

Una cita històrica
La gent no té present la història de la Mostra de bolets. L’any 1979, la llavors Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, ara Delegació de la Serralada Litoral Central, presentava a les seves sales la 1a edició d’aquesta mostra que pretén ser representativa de la diversitat de bolets del Maresme. Des de llavors, doncs, els bolets tenen els seus dies estel·lars just a mitja temporada en un exercici de pedagogia envers un món amb milers d’aficionats.

Fira de Tardor
En paral·lel a la mostra també hi haurà, en aquest cas durant el cap de setmana, la Fira de Tardor. La plaça reunirà 38 expositors que oferiran a les seves parades bolets, formatges, mel, embotits, coques, xocolates, castanyes, sabons naturals, titelles, bijuteria, cuir i minerals, entre altres productes. A més a més de les parades, que estaran obertes de 10 a 21 h, s’han programat activitats complementàries: un espai tèxtil on tothom qui ho vulgui podrà aprendre a teixir i cardar la llana per teixir una bufanda gegant, un espai d’elaboració de bolets i altres motius de la tardor amb fang i un espai infantil de jocs tradicionals i jocs d’habilitat, enginy i destresa construïts amb fusta. També s’han previst durant el cap de setmana diferents espectacles d’animació artística i contes.

Recomanacions bàsiques pels boletaires

En països de llarga tradició boletaire com el nostre, la temporada suposa una fita anual que reuneix múltiples emocions i motivacions: des de l’estricta afecció gastronòmica fins a l’esbarjo i l’esport de muntanya. Però, atenció, perquè hi ha un bon plegat d’espècies tòxiques, algunes de les quals són molt perilloses, i fins i tot n’hi ha de mortals. El Departament de Sanitat recorda als boletaires les precaucions necessàries per evitar els riscos.

Les més elementals són:
- S’han de recollir només les espècies comestibles conegudes, que es puguin identificar sense cap dubte. En cas de dubte, sempre cal rebutjar-lo.
- No s’ha de fer cas de cap de les tradicions populars de comprovació de la toxicitat dels bolets. Proves com l’ennegriment pel gra d’all o la patata, o la de l’ennegriment de la cullereta de plata són falses.
- També és fals que els bolets menjats per cargols, o altres animals, no són tòxics. Els bolets poden ser tòxics per a l’home i no ser-ho per als cargols o altres animals.
- Només s’han de recollir els bolets que presenten un bon estat de conservació. Cal deixar els que ja han començat a descompondre’s, així com els que estan florits o xops d’aigua i els que s’han gelat durant la nit.
- Convé que es consumeixin al més aviat possible, ja que la majoria s’alteren amb molta rapidesa.
- És recomanable consumir-los un cop cuits: algunes espècies que són comestibles un cop cuites, poden ser mortals si es mengen crues.
- Alguns bolets no són de digestió fàcil; per tant, s’aconsella consumir-los amb moderació i, preferentment, com a acompanyament.

En cas d’intoxicació
En cas d’intoxicació, cal acudir immediatament a un centre hospitalari i portar-hi restes dels bolets consumits. Els símptomes més freqüents són forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees, vertigen, prostració total, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma.