L’orgue com a atractiu, el Festival Internacional com a reclam

Mataró consagra el juliol a un esdeveniment d’impacte desconegut per molta gent

  • Cugat Comas // Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 03 Juliol 2015 00:00

Ciutat 2014/2015, orgue 1

L’any passat 4.000 persones van assistir als diferents concerts del Festival Internacional d’Orgue de Mataró, el Jaume Isern. Era la tercera edició del certamen i la xifra no és poc rellevant. En una ciutat acostumada al relat que no té fets singulars o diferencials, sempre a la recerca del nou atractiu que generi visitants i els deixi satisfets, una realitat com aquesta sembla haver passat fins ara desapercebuda.


De fet és digne d’estudi com a dins de la mateixa Basílica de Santa Maria, que amaga la capella més important del barroc català, també hi ha l’orgue monumental històric més important de Catalunya i un dels millors a escala europea. I a Mataró seguim passejant per davant, com ignorant aquest fet. Quan dels primerencs concerts d’orgue que Raúl Prieto va començar a fer al tombant de segle n’acaba sorgint l’actual festival com per inèrcia, és que hi ha bona matèria. Quan a Mataró arriben estrangers a estudiar a l’acadèmia d’orgue durant setmanes, és que ja no és flor d’un dia. Quan es presenta la quarta edició del Festival Internacional d’Orgue i a la taula, amb el rector, el mateix Prieto i el regidor de Cultura també hi ha el de Promoció Econòmica és que no estem parlant de cap certamen per a pocs. Ja és una aposta de ciutat.

10 actes

Del 4 al 19 de juliol, Mataró suma fins a 10 cites que farceixen el programa del Festival. Al voltant de l’orgue monumental i esprement-ne tot el suc, a causa del seu precari estat de conservació però també per altres localitzacions de Mataró hi trobem els diferents registres que aquest particular instrument pot oferir. Des de repetir l’experiència de sumar improvisacions a una pel·lícula muda al Monumental a aprofitar la gran acústica del Convent de les Carmelites Descalces passant per un inaudit duel a tres orgues a dins de Santa Maria, entre el monumental, el petit i un de portat expressament. Seran però els concerts espectaculars a la Basílica en un espectacle global que ha anat guanyant detalls cada any –pantalla, els bancs girats, joc de llums– els que tornaran a centrar l’atenció. Com sempre, a més, els espectacles són gratuïts i amb el que es recull de les aportacions voluntàries, se sufraguen les reparacions periòdiques que s’han de fer a l’instrument.

En la presentació del Festival, tot van ser bones paraules. El rector de Santa Maria, Segimon Garcia, explicava que “és un orgull posar aquesta casa i aquest orgue al servei de la ciutat a través d’un professional com en Raúl”, el regidor Quim Fernàndez hi afegia que “sense Prieto seria impossible, per la seva qualitat, per la seva feina i per la seva il·lusió” i Miquel Rey assegurava que “el públic del Festival és important en nombre i en qualitat, ara ja és un producte turístic de primer ordre.

Raúl Prieto és l’artífex de tot plegat. Tancarà el Festival amb el seu concert anual del portal de Les Santes però també és qui està darrere de la programació del Festival, qui proposa els noms i en molts casos aconsegueix que intèrprets de reputat nivell siguin a Mataró el juliol. Ell va ser qui va creure en l’orgue monumental i les seves possibilitats i reconeix que “l’èxit de l’aposta és contundent, cada vegada més gent coneix Mataró, ve a la ciutat, per l’orgue i un cop aquí descobreix les altres coses que la ciutat posa al servei dels que vénen”.

El projecte de restauració de l’orgue seria la cirereta d’un pastís que cada cop es cuina millor però el 1.300.000 euros pressupostats l’allunyen del tot de la viabilitat. Prieto no descarta res i defineix l’orgue de Mataró “com el meu projecte de vida, m’omple personalment i artísticament”. La ciutat ho celebra a partir d’aquest dissabte amb aquest mes de l’orgue.  

Ciutat 2014/2015, orgue 2Una Acadèmia amb estudiants vinguts de molt lluny
Si bé l’orgue monumental de Santa Maria és cada cop més conegut gràcies a Raúl Prieto –que no fallarà al seu concert anual, el dissabte 18– el que molta gent desconeix és que a Mataró hi ha l’Acadèmia Internacional d’Orgue compartit amb Barcelona i que hi ha gent de nacionalitats com Rússia, els Estats Units o Finlàndia que vénen a Mataró a tocar amb l’instrument i a aprendre amb aquesta acadèmia. Precisament el divendres 17 hi ha el concert de final de curs d’aquesta acadèmia a tall de Concurs, en el qual el públic vota entre els diferents intèrprets el seu preferit, que rep el premi de tocar el dia 19 en l’acte final del Festival. Alumnes dels dos costats de l’Atlàntic seran a Mataró, doncs, amb l’orgue de reclam.