El Ramadà: El mes més important de l’any per a 10.000 mataronins

Entitats i Ajuntament repeteixen els tallers per a joves i la campanya pel descans veïnal

  • Redacció / Fotos: arxiu
  • Divendres, 26 Juny 2015 00:00

Ciutat 2014/2015, Ramadà 1

Des del passat dijous 18 hi ha més de 10.000 mataronins que celebren el seu mes sagrat, el Ramadà. La comunitat musulmana entra en els seus dies més especials, un mes de dejuni a les hores de sol, de pregàries i d’un ritual que es viu en comunitat, sigui en família o a les comunitats que s’articulen a les mesquites de la ciutat.


Són 10.000 mataronins que compleixen amb aquest mes sagrat, un dels pilars de l’islam i que ho fan des de fa dos anys en compenetració amb l’Ajuntament a fi i efecte que la celebració, amb l’alteració dels horaris estàndards que sovint suposa esperar a menjar fora d’hores, no suposi molèsties als veïns.

En aquest sentit l’Ajuntament i les entitats, juntament amb diverses associacions, organitzen activitats dirigides sobretot als més joves, en espais que no molestin els veïns. Diverses entitats com els Diables Atabalats o els Capgrossos oferiran tallers culturals en aquests espais de Rocafonda, l’Escorxador i Cerdanyola.
Aquests tallers es faran al camp de futbol de Cerdanyola, al parc de Can Tuñí del mateix barri; als Jardins de l’Escorxador i a la pista poliesportiva de Rocafonda.

Estiu: més sorolls

El Ramadà depèn del calendari lunar i per això varia any a any. Quan s’escau, com aquest any o els dos darrers, en mesos d’estiu cal extremar les mesures de respecte, ja que molts veïns dormen amb les finestres i balcons oberts. És sobretot amb aquest afany conciliador, de respecte a la fe dels uns i al descans dels altres, que s’ha preparat aquest programa d’actes i tallers i també una campanya comunicativa que recull des de versos de l’alcorà a informacions demanant respecte pel descans veïnal en escrits trilingües a l’abast de tothom.

Com la Setmana Santa catòlica, el Ramadà és també el període de més efervescència religiosa pels musulmans, que trenquen el dejuni en companyia i fan les oracions preceptives. El Ramadà és temps de reflexió i al dejuni se l’acompanya amb aquests exercicis espirituals periòdics. Durant aquest mes s’arriba a quintuplicar el nombre d’assistents a mesquites i oratoris i això provoca moviments importants de persones quan cau el sol. La concentració de joves i nens a places i parcs augmenta i amb això el soroll i les molèsties, raó per la qual la pròpia comunitat –amb les seves entitats plenament coordinades– demanen als pares que no deixin els fills al carrer per evitar aquests factors. En aquest sentit se’ls demana que portin també els menors a l’hora del rés perquè tot el procés no perdi l’aire familiar.

Cada any, dies abans de l’inici del Ramadà, les entitats musulmanes de la ciutat mantenen una trobada amb la premsa. En el decurs de la mateixa la regidora Núria Calpe es mostrava partidària de “seguir apostant per conciliar una cosa i l’altra, el Ramadà és un mes durant el qual els horaris estan intercanviats, i dins del fet de respectar les necessitats religioses de cadascú cal encaixar també el respecte a la via pública i el descans dels veïns”.

Ciutat 2014/2015, Ramadà 2

Més que un simple dejuni
El ramadà és el novè mes del calendari islàmic, que està sincronitzat amb la lluna i que es divideix en dotze períodes de 29 o 30 dies. En total, un any islàmic comprèn 354 o 355 dies. Per això, cada any el ramadà avança uns dies respecte al calendari gregorià, que és més llarg, de 365 o 366 dies. Per exemple, si enguany el ramadà comença a finals de juny, l’any que ve començarà a mitjan mes i d’aquí a un parell a principi de juny.  El fet més conegut del ramadà és el dejuni que practiquen els musulmans des de la sortida fins a la posta del sol. La tradició diu que no es pot menjar mentre l’ull pugui distingir un fil blanc d’un de negre. Les persones que el volen practicar s’han d’abstenir de menjar, beure, practicar relacions sexuals, fumar o maquillar-se fins al vespre.

Estan dispensades de fer el dejuni les persones malaltes, els nens, els ancians, les dones durant la menstruació, les embarassades i les lactants. La gran majoria de musulmans dejunen cada dia, i els menys devots, en dates assenyalades o quan queden amb familiars o amics per a fer l’iftar plegats. Les dates assenyalades són el dia 10, quan es commemora que Mahoma va preparar la batalla de Badr, que li va permetre prendre el control de la Meca, i la nit del 27, o nit dels poders, en la qual els primers versos de l’Alcorà van ser revelats a Mahoma.