L'assemblea que ocupa una antiga fàbrica tèxtil denuncia amenaces i coaccions

L'Ateneu Popular està habilitant més de 2.000 metres quadrats al Passeig Cabanelles

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Dilluns, 01 Juny 2015 11:19

Teler II

Una assemblea de joves va fer pública el passat 8 de maig l'ocupació d'una antiga fàbrica tèxtil al Passeig Cabanelles de més de 2.000 metres quadrats. L'assemblea hi ha establert allà l'Ateneu popular de Mataró i hi vol desenvolupar tot tipus d'activitats i iniciatives a la vegada que posen la nau al servei del barri com un equipament més. Les darreres setmanes de feina diària per habilitar l'espai, però, s'han vist enterbolides per les amenaces que asseguren han rebut, suposadament per part de persones enviades per la propietat: "Ja fa massa dies que rebem pressions, amenaces, coaccions i visites a altes hores de la nit amenaçant-nos perquè abandonem l'espai, aquestes amenaces no condicionaran el projecte i l'Ateneu segueix sense por" explicava a la premsa una portaveu de l'assemblea ocupant.

El 5 i 6 de juny estan previstes jornades de portes obertes a l'espai, que recull el testimoni històric de El Teler, el darrer centre social ocupat que hi va haver a Mataró.

Teler II

"Omplir de vida un espai mort"

La intenció de l'assemblea de joves és "omplir de vida un espai que portava 10 anys mort, convertint-lo en una eina més pel barri, l'abandonament d'edificis no és bo i l'assemblea es farà càrrec de l'espai", segons paraules de la portaveu dels joves. Els seus treballs de moment s'han concentrat a fer més presentable l'exterior de la nau i els propers dies començaran a habilitar l'interior. Segons l'assemblea "donar ús a un espai abandonat és legítim" i plantegen que els més de 2.000 metres quadrats puguin acollir tallers, un espai infantil, espais d'estudi i reunions o una biblioteca.

Un jove identificat
Després de produir-se l'ocupació, la policia va identificar un dels joves ocupants i se li imputa un delicte d'usurpació després que la propietat de l'edifici interposés una denúncia. El seu advocat Miquel Ponce explica que el seu representant "estava fent uns treballs de voluntariat social de forma puntual i ara podria rebre un càstig sever, perquè és en l'àmbit penal". Ponce defensa que el seu representat "estava ajudant la col·lectivitat i buscant usos socials tal com diu l'article 33.2 de la Constitució que assegura que la propietat privada ha de tenir una finalitat social i no és un bé absolut, aquesta persona estava exercint el seu dret constitucional".