Signatura històrica: el Cafè Nou ja és "de tots els mataronins"

Ajuntament, Centre Catòlic, Patronat de la Sagrada Família i Unió de Cooperadors formalitzen l'acord

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Divendres, 17 abril 2015 12:22

Pati del cafè nou

Una firma històrica que ha de suposar un final feliç a un litigi de dècades i dècades. Dijous el Saló de Sessions de l'Ajuntament va ser l'escenari d'honor per a la signatura del conveni entre el Patronat de la Sagrada Família, el Centre Catòlic, la Unió de Cooperadors i el propi Ajuntament. El text refrendat per totes quatre parts suposa el retorn del Cafè Nou i del seu Pati a "tots els mataronins" subjecte que va ser utilitzat de forma reiterativa pels quatre signants del document. El Cafè Nou, del que se'n desconeixen els usos futurs més enllà de la voluntat "que recuperi tot el seu esplendor" dit per l'Alcalde Joan Mora serà expropiat per l'Ajuntament que haurà de liquidar al Patronat Sagrada Família, actual titular registral dels béns, és de 624.092 euros.

El pagament es durà a terme en 10 anualitats de 62.409,2 euros cadascuna, abonades abans del 30 de juny de cada any.

El President del Centre Catòlic Antoni Blanch no podia ocultar la seva satisfacció. Intentar resoldre el litigi de propietats i legitimitats de l'immoble i el seu pati era un dels seus objectius al capdavant de l'entitat que destinarà "a rehabilitar les nostres instal·lacions just de davant, les que posem sempre a disposició de la ciutat". Blanch va recordar que la seva entitat "té 131 anys, és la més antiga de la ciutat i està plenament a disposició i involucrada en els àmbits esportiu, cultural, educatiu i social". La dotació de l'expropiació, doncs, es destinaria a millorar les instal·lacions de la pastilla que conformen l'actual Sala Cabanyes, la Gàbia i l'escola Balmes.

Pati del cafè nou

Les dues parts fins ara enfrontades

El Patronat de la Sagrada Família i la Unió de Cooperadors signant un conveni de reconeixement mutu és una fotografia que molts haurien apostat molts diners a què no es produiria. Dijous, però, va culminar un procés d'acostaments que ha tingut molts col·laboradors i gestions els darrers anys i totes dues parts se'n van congratular. Joaquim Llorens , president del Patronat, va voler recordar que "mai hem volgut especular amb uns terrenys molt desitjats al centre de la ciutat, sempre hem volgut pensar en els mataronins". Llorens va afirmar que durant 26 anys "hem estat mansos" en referència a la tolerància amb el COOP d'Aureli Massafrets, que era a primera fila del públic en un acte històric com aquest.

Pati del cafè nou

Al seu torn Anna Huertos va voler contextualitzar el moment històric recordant que el compromís de la ciutat amb el retorn del patrimoni històric dels cooperadors té una unanimitat política al darrere des de la dècada dels 70. La Presidenta de la UCM va assegurar que "s'arriba al dia d'avui gràcies a una llarga lluita, treball i perseverança de tot el moviment cooperatiu".

"Sense vencedors ni vençuts"
Joan Mora, en les seves darreres setmanes al càrrec, no ocultava tampoc sentir-se cofoi de l'acord signat. L'Alcalde va demanar "que mai més el Cafè Nou sigui de ningú, a partir d'avui és dels 124.000 mataronins i mataronines". En aquest sentit va assegurar que "la ciutat rep un edifici carismàtic i la història s'acaba sense vencedors ni vençuts".