Mor Josep Fradera, el "tastaolletes cultural" de Mataró

Era Creu de Sant Jordi i havia estat regidor de cultura i secretari personal dels alcaldes Majó i Mas

  • Redacció
  • Dimecres, 01 abril 2015 12:18

Josep Fradera

Aquesta passada nit s'ha mort als 91 anys d'edat Josep Fradera i Soler un dels mataronins vius més honorats i homenatjats. Nascut el 10 de gener del 1924, Fradera era un home d’aquells que posa difícil l’etiquetatge perquè ha fet de tot. Consuetudinàriament se l’havia anomenat “tastaolletes cultural”, mot que ell mateix usava per definir-se. La vida mataronina de Fradera arranca fent de futbolista i treballant a la companyia de l’aigua dels 14 als 39 anys.

Fradera va ser escriptor i dramaturg de nombroses obres, a més de col·laborador de diferents publicacions. Des del primer número (mes de març de 1965) va fer una crítica cinematogràfica setmanal a Iluro Sport.

La seva activitat en plena època franquista és frenètica i és un dels impulsors del Film Ideal Club, del que serà primer president, lligat al Foment al que va estar vinculat molt temps. Aquell club dedicat al cine-fòrum però, no és l’única entitat que va presidir Fradera que va ser el segon President d’Òmnium Cultural de Mataró i que funda amb un grup de gent l’Escola Anxaneta “la primera escola d’educació catalana i democràtica de la ciutat” en paraules del propi Fradera. A partir d’aquí comença el filtreig directe entre la política i Fradera que hi entra de forma tangencial quan després de negar-se a entrar a les llistes del PSC, sí accepta ser secretari personal dels alcaldes Majó i Mas. Va fer de secretari de Majó també quan va anar a Madrid a fer de ministre. Anys més tard, del 1987 al 1991, seria regidor de cultura de Mataró. Llavors es va jubilar.

Fradera ha estat també autor d’una vintena d’obres de teatre, va fundar Amics de la Ciutat de Mataró i va col·laborar amb Caixa Laietana o El Punt, va ser jurat del Premi Iluro, va participar a les tertúlies del Racó i va llegir el primer manifest de l’Onze de Setembre de la democràcia a la ciutat.

Col·laborador del Tot Mataró

Josep Fradera també va ser membre del Jurat de totes les edicions del Concurs de Contes Memorial Fernando Rodríguez, que organitzava el Tot Mataró i Maresme. Des del Tot Mataró i Maresme ens afegim al condol a familiars i coneguts de Fradera en el dia de la seva pèrdua.

El funeral de Josep Fradera se celebrarà demà dijous a les 16h al Tanatori de Mataró