Vist per sentència el judici pel desallotjament de l’Estella

El secretari judicial nega haver ordenat el desallotjament, contradient els Mossos d'Esquadra

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 04 Febrer 2015 14:03

Estella

El judici pel desallotjament del Centre Social Autogestionat l’Estella, al centre de Mataró, va quedar vist per sentència en el seu primer dia. Els joves que hi havia al local i la FAVM consideren que va ser un desallotjament “il·legal”.i van fer seure al banc dels acusats el secretari judicial acusat d’ordenar el desallotjament sense tenir l’ordre judicial pertinent. L’Estella es va okupar l’estiu de 2004 i febrer del 2005 es va procedir al desallotjament de la nau, però tal com fa constar l’acusació, en l’auto del jutge només s’autoritzava l’entrada dels Mossos d’Esquadra per “identificar” els okupes. Segons relata l’acusació, va ser el secretari judicial que acompanyava la comitiva, David Atienza, qui hauria ordenat convertir les identificacions en un desallotjament “incomplint clarament la resolució judicial”. L’acusació diu que el secretari judicial es va atribuir funcions que no li corresponien i li demana vuit mesos de presó i un any i mig d’inhabilitació.

Contradiu els agents

Durant la seva compareixença, Atienza reconeixia que l’ordre judicial era només per a l’entrada i identificació dels quatre joves que hi havia en aquell moment a l’immoble. Explica que van ser els mossos els que van “convidar” els okupes a abandonar la nau per l’estat de salubritat de l’edifici i que els joves van marxar de manera voluntària. Va ser llavors, segons la versió de l’acusat, quan hauria advertit a l’empresa propietària de l’edifici de la situació per tal de procedir a entregar-los l’immoble. L’acusat va assegurar que “mai” ha fet unes diligències per a un desallotjament ni ha donat ordres a cap agent de l’autoritat. Defensa i fiscalia demanen l’absolució.

Alguns dels testimonis de la defensa contradeien la versió de l’acusat. Així, per exemple, el representat de l’empresa propietària de l’edifici, va explicar que va ser el secretari judicial qui el va avisar prèviament que es produiria un desallotjament aquell dia.
També els Mossos d’Esquadra van declarar que actuaven sota les ordres dels Jutjats de Mataró i que l’operatiu que s’havia preparat era per dur a terme un desallotjament.

L’advocat de l’acusació particular, Jaume Asens, creu que el cas és una prova per a la institució que “demostrarà la seva fortalesa, és molt difícil per a un jutge jutjar un company”, però espera que en aquest cas el magistrat “tingui la fredor i distància necessària respecte dels fets per fer justícia”. Asens creu que el sistema judicial ha de poder “corregir abusos” del propi sistema