Acusen un secretari judicial per fer desallotjar l’Estella sense tenir-ne l'ordre

El Centre Social Ocupat va ser desallotjat el 2005 i ara demanen dos anys i vuit mesos de presó

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 02 Febrer 2015 12:08

Jutjats Mataró


Un secretari dels Jutjats de Mataró s'asseu avui al banc dels acusats en una imatge insòlita. Els fets es remunten al febrer de 2005, durant el desallotjament del centre okupa L'Estella. El propietari de l'immoble va denunciar l'ocupació de l'espai i, segons explica l'acusació, el jutge havia emès una ordre perquè els Mossos d'Esquadra identifiquessin els okupes i s'iniciés una investigació. El dia dels fets, però, el secretari judicial que acompanyava la policia hauria ordenat el desallotjament. L'acusació demana dos anys i vuit mesos de presó i entre un any i mig i nou anys i mig d'inhabilitació per usurpació de funcions, coaccions i violació de domicili, a més de 60.000 euros d'indemnització.

El desallotjament del Centre Social Autogestionat l'Estella, al centre de Mataró, arriba a judici deu anys després. Els joves que hi havia al local en el moment del desallotjament, així com la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró es personen en la causa davant el que consideren que va ser un desallotjament "il·legal".

L'Estella es va okupar l'estiu de 2004 i l'empresa propietària de l'antiga fàbrica va denunciar els fets davant el Jutjat d'Instrucció número 1 de Mataró. Finalment, el febrer del 2005 es va procedir al desallotjament de la nau, però tal com fa constar l'acusació, en l'auto del jutge només s'autoritzava l'entrada dels Mossos d'Esquadra per "identificar" els okupes.

Incomplint la resolució judicial

Segons relata l'acusació va ser el secretari judicial que acompanyava la comitiva, David Atienza, qui hauria ordenat convertir les identificacions en un desallotjament "incomplint clarament la resolució judicial". En relat dels fets denuncien que es van produir "empentes i insults". L'acusació diu que el secretari judicial es va atribuir funcions que no li corresponien i li demana vuit mesos de presó i un any i mig d'inhabilitació. A més, demanen dos anys més de presó per un delicte de coaccions, o bé una pena intercanviable per aquesta dels mateixos dos anys de presó i vuit anys d'inhabilitació per violació de domicili. En el moment dels fets hi havia tres joves a L'Estella que reclamen 20.000 euros d'indemnització cadascun per danys morals i econòmics.