Una boia que genera energia, dessala, analitza i fa de repetidor

El sistema desenvolupat per Pipo Systems pot subministrar electricitat necessària per a uns 200 habitatges durant un any

  • Redacció -ACN / Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 23 Octubre 2014 12:29

Ciutat 2014/2015 boia 1

L’empresa Pipo Systems ha fondejat davant la costa de Mataró una boia experimental d’investigació marina. El sistema, únic al món, permet que un sol aparell, a partir de petites onades de només 25 centímetres, pugui generar l’energia suficient per subministrar electricitat a uns 200 habitatges durant tot un any.


Així, el sistema també és capaç de dessalar aigua, fer mesuraments del clima marítim -onatge, salinitat, temperatura, contaminació per hidrocarburs-, i s’hi poden instal·lar repetidors de telefonia per dotar de cobertura zones ‘fosques’ de la costa. La boia ha estat inventada i patentada per Abel Cucurella a 27 països. El seu cost de prototip és de gairebé un milió d’euros i es va presentar dimecres en roda de premsa, al costat del regidor de promoció econòmica de l’Ajuntament de Mataró Miquel Rey i del gerent del Consorci del Port Joan Bellavista.

Energia renovable

Les onades del mar són una font d’energia renovable poc habitual en zones d’onatge tranquil com el Mediterrani. Ara, però, gràcies a l’enginy desenvolupat per Abel Cucurella i l’empresa Pipo Systems, també és possible: “El sistema és molt sensible a qualsevol onatge”, a partir de 25 centímetres d’onada, detalla Xavier Fernández, soci fundador de la companyia. Aquest és un dels principals trets diferencials del projecte respecte a altres sistemes d’obtenció d’energia gràcies a la força del mar. “El 80 per cent del mar és poc energètic, però el nostre sistema treballa amb dobles recorreguts i a Mataró es demostrarà que amb un mar molt calmat som capaços de generar molta energia”, comenta Fernández.

Cost de producció baix

El cost de producció d’aquesta energia, a més, està per sota d’altres sistemes similars, un fet que fa d’aquest projecte una font d’energia molt efectiva i que permet múltiples aplicacions. La més evident, la producció d’energia per subministrar a la xarxa. En aquest sentit, cada boia instal·lada podria subministrar uns 200 habitatges -prop de 800 en zones com l’Atlàntic.

La boia de Pipo Systems, però, admet altres funcionalitats: “Si tenim energia barata podem tenir un mòdul per dessalar aigua per osmosi amb un cost més barat que l’actual. També es pot dotar de potència un seguit de sensors per a observació de clima marítim i, finalment, es pot reforçar la xarxa de telefonia, donant cobertura a punts on hi ha ‘ombres’ de comunicació”.
Tant el Consorci del Port com el TecnoCampus han col·laborat amb la posada en marxa d’aquest projecte a la ciutat. 

Ciutat 2014/2015 boia 2

Antecedents a les Canàries
PIPO Systems té a Canàries un parc de boies destinades a la generació energètica. El propòsit de les boies instal·lades en aquest indret de l’oceà Atlàntic, on hi ha onades molt més grans que al Mediterrani, és bàsicament el d’aconseguir energia a gran escala per a consum elèctric i per a dessalinització d’aigua del mar. Es calcula que cada boia instal·lada a Canàries pot generar energia per abastir fins a 750 llars de l’illa.
Aquell projecte es desenvolupa a través de la Plataforma Oceànica de Canàries (PLOCAN), un consorci de ciència i tecnologia que promou la sostenibilitat i l’observació de l’oceà. Està format pel Ministeri d’Economia i Competitivitat i el Govern de Canàries que compta amb fons europeus. Representants de PLOCAN han visitat aquests dies Mataró per conèixer de primera mà el projecte desenvolupat a Mataró. 

El Port, al Saló Nàutic Internacional
El Consorci Port de Mataró ha tingut aquesta setmana un espai a l’estand de l’ACPET del Saló Nàutic per a la promoció de les noves concessions d’amarraments, locals comercials i pallols. A més, Joan Bellavista, gerent del Port va oferir una exposició a l’Espai Mar sobre les oportunitats que ofereix el Consorci pel que fa a les concessions dels espais del Port.