Donen a la ciutat una llesca de la primera via del ferrocarril de 1848

El Cercle Històric Miquel Biada fa el lliurament d’aquesta peça històrica

  • Xavier Nubiola
  • Dimecres, 24 Setembre 2014 14:28

Entrega Via alcalde

El passat dia 17 de juliol,  Toni Biada president del Cercle Històric Miquel Biada va lliurar a l’Ajuntament de Mataró una llesca de la primera via del nostre ferrocarril de Barcelona a Mataró 1848. L’Alcalde Joan Mora va ser l’encarregat de rebre aquesta peça històrica.

L’enginyer del primer tren

La primera incursió seriosa de Josep Locke en el camp de la mecànica va ser el desenvolupament de carrils de ferro forjat d’unes 62 lb / id, basats en una secció tipus «dumb -bell» o «double - headed». Aquest primer carril simètric estava pensat per a ser reutilitzat pels dos costats, però es va comprovar que no era possible per les deformacions que produïen els seients «chairs» sobre els quals es recolzava, muntats en travesses de fusta a intervals de 2 peus i 6 polzades.

Els rails es fixaven mitjançant uns blocs de fusta «keys» als seients. Aquest sistema va ser usat per primera vegada en la GJR (Grand Junction Railway), sent produït posteriorment a Crewe, sent el precursor del bull - head, usat com a estàndard en els ferrocarrils Britànics fins als anys 1970 s, i en molts llocs en el Continent, com en el primer ferrocarril espanyol. En aquest sistema, havent rebutjat la reutilització donant-li la volta, la forma el cap era més robusta, però el mètode de seients per subjectar era el mateix.

El sistema escollit
En el primer ferrocarril d’Espanya, Barcelona - Mataró, pels detalls del contracte amb William Mackenzie (Mackenzie & Brassey) sabem que va ser aquest tipus de carril que es va instal·lar. Aquest sistema, utilitzat en la GJR, millorava el tipus ventre de peix encara utilitzat per Robert Stephenson al L. & BR, especialment en la facilitat de muntatge i suavitat de marxa del tren, en absorbir les travesses de fusta les vibracions millor que els blocs de pedra de Stephenson