L’Ajuntament activa el pla per combatre el mosquit tigre

Aigües de Mataró tracta els embornals des del maig

  • Redacció
  • Dilluns, 30 Juny 2014 12:46

El mosquit tigre

L’Ajuntament ja ha activat el pla específic que anualment s’adopta per a la prevenció de la propagació del mosquit tigre en el terme municipal de Mataró. La Direcció General del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya va comunicar l’any 2010 a l’Ajuntament de Mataró la detecció del mosquit tigre en el municipi (i detectat a Catalunya el 2004). Aquest fet fa que s’hagi d’intervenir en espais, tant públics com privats, per poder-hi realitzar les actuacions necessàries per garantir el benestar de la ciutadania, així com la seguretat en la salut i el medi ambient.
 
Tot i que aquest mosquit és vector de diverses malalties en alguns països, a Catalunya no n’és transmissor. Tanmateix, és una espècie forana de mosquit que cal controlar i prevenir pels efectes nocius que pot arribar a causar a la població. De les investigacions dutes a terme fins ara, s’ha constatat que el més important i efectiu de cara a frenar la ràpida proliferació d’aquest insecte és evitar la posta d’ous i el creixement de les larves aquàtiques. Això s’aconsegueix eliminant els punts d’aigua on poden créixer.
 
La forma de complir aquest objectiu consisteix a fer arribar la informació, les solucions i els consells necessaris a tots els àmbits: sector públic, sector privat i a tota la ciutadania, per evitar la presència del mosquit tigre al municipi i regular aquells espais que puguin contenir aigües estancades.

 Recomanacions per evitar la propagació del mosquit
 
Posar sota cobert tots aquells objectes i contenidors en els que s’hi pugui acumular aigua. En el cas d’elements fixos i objectes que no es puguin retirar, s’hauran de revisar atentament almenys dos cops per setmana i procedir a eliminar qualsevol acumulació d’aigua, netejant els recipients i evitant que es tornin a omplir.
 
En els casos en què es consideri imprescindible tenir algun tipus de recipient amb aigua i a l’exterior, caldrà que aquests es mantinguin tapats, mitjançant una tapa o una tela mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima).
 
En el cas concret de les basses o piscines, cal actuar de forma que l’aigua que continguin no esdevingui un focus de cria de mosquit tigre, procedint amb alguna de les següents actuacions: clorant l’aigua (en el cas de les piscines), introduir-hi peixos (per exemple Cyprinus carpio: carpa comuna), o bé col·locant una tela mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima) que cobreixi completament la superfície d’aigua.