Beca Joan Peiró per un projecte sobre les cooperatives del vidre

L’acte de presentació, el més destacat del programa de la reobertura del Cafè de Mar

  • Redacció
  • Dijous, 26 Juny 2014 14:11

Beca Joan Peiró


En el marc dels actes de reobertura del Cafè de Mar, dimecres passat es va presentar el guanyador de la 3a convocatòria de la Beca Joan Peiró de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró. La beca es va atorgar a Jordi Ibarz i Gelabert i Martín Iturralde i Valls pel projecte del treball de recerca “Gent del vidre. Un segle de cooperativisme en la fabricació del vidre a Catalunya. 1890-1990”. Una vegada es va donar lectura del veredicte, Jordi Ibarz, professor lector en el Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, va presentar el projecte del treball en públic, escrit també pel doctorand del mateix departament de la UB, Martín Iturralde. Ibarz va relatar que el treball “és la reconstrucció de la història de les cooperatives del vidre de Catalunya”.

Va explicar que n’estudiaven una dotzena situades a poblacions tan diverses com Cornellà, El Masnou, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat o Mataró, entre d’altres. Ibarz en va destacar la de Mataró, la Societat Cooperativa de Cristalleries de Mataró (el Forn del vidre), per sobre les altres, atès que tenia unes característiques diferents, com era que hi havia molt poc treball infantil i que gran part dels beneficis es reinvertien. Precisament, el sindicalista Joan Peiró en va ser director. 

La vigència del cooperativisme

L’alcalde va cloure l’acte destacant que “la fórmula del cooperativisme és una fórmula que permet tirar endavant projectes i segurament és una de les més justes” i va aprofitar per donar les gràcies per la seva assistència a l’Anna, néta de Guillermina Peiró, filla de Joan Peiró. La Beca Joan Peiró té per objectiu fomentar la recerca entorn de l’economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista obrer. En aquesta tercera edició s’hi van presentar 5 propostes de treball. La beca està dotada amb 3.000  euros i el guanyador té ara un any per elaborar el treball de recerca. D’acord amb les bases, la meitat del premi es farà efectiu ara, un cop proclamat el projecte seleccionat, i la resta quan s’hagi acabat de confeccionar el treball i el jurat n’hagi determinat la qualitat. El jurat, que farà un seguiment de les investigacions, està format per historiadors i per càrrecs de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.

L’acte va tenir lloc al Cafè de Mar. L’edifici és un Bé Cultural d’Interès Local i està protegit a nivell de façanes i volumetria. Té una gran càrrega simbòlica per al món cooperatiu local