Unió de Cooperadors reobre el Cafè de Mar

Avui divendres s’estrena l’Espai Culinari i dimecres es farà l’acte inaugural

  • Cugat Comas / Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 13 Juny 2014 10:30

Ciutat 2013, Cafè del Mar

El Cafè de Mar obre portes avui divendres, per fi, després d’un llarg procés d’anys i dècades. L’antic cafè dels pescadors, part idiosincràtica del patrimoni històric d’Unió de Cooperadors, era ja la seu de l’entitat des del 2011, després d’haver acollit d’ençà de la seva recuperació, la seu dels Serveis Territorials d’Educació. Els darrers temps havia acollit les primeres activitats de la Fundació o de la mateixa Unió de Cooperadors però no és fins a aquest mes de juny que l’edifici recupera, de la mà del seu ‘Espai Culinari’, la condició de cafè i zona gastronòmica i amb la presència de la mateixa Unió i d’una biblioteca cooperativa, la vocació de servei a l’economia social mataronina. La càrrega simbòlica de l’edifici s’explica perquè era el punt de reunió de “La Marítima”, una antiga cooperativa de pescadors de la ciutat.

És un símbol del cooperativisme, hereu de lluites col·lectives

De la història del cooperativisme a Mataró se n’ha escrit ja molt. També del procés pel qual el patrimoni històric i legítim de la Unió de Cooperadors va ser sostret i perdut. Anna Huertos, la presidenta d’Unió de Cooperadors que podrà dir que ha recuperat espais claus d’aquest patrimoni, explicava en roda de premsa que “el Cafè de Mar és un símbol del cooperativisme a Mataró, és hereu de lluites col·lectives”. En aquest sentit va assegurar que la reobertura anunciada amb dues setmanes d’activitats, permetrà “beure dels testimonis del nostre passat i construir, conjuntament, presents i futures xarxes de col·laboració i solidaritat”. Reobert el Cafè de Mar, la Unió de Cooperadors no oblida la part del patrimoni encara per recuperar, com va voler enumerar la mateixa Huertos, com són La Tahona i el Cafè Nou.

Primer, l’Espai Culinari

El nou Cafè de Mar obre portes i programa les primeres dues setmanes d’activitats per difondre aquest espai i les seves possibilitats per a tota la ciutat. Destaca el propi Espai Culinari que reobre el Cafè pròpiament dit, com a cafè-restaurant amb programació pròpia, per donar vida a l’edifici. La festa de reobertura d’aquest espai, avui mateix a partir de les set, comptarà amb la participació d’altres cooperatives de la ciutat i inicia dues setmanes amb diverses cites a destacar.

El programa d’actes
El programa d’actes de la reobertura del Cafè comença avui amb la presentació de l’Espai Culinari i cotinuarà diumenge dia 15 amb una ruta cooperativa per la ciutat amb sortida i arribada al Cafè, amb vermut inclòs. La ruta començarà a les 10 del matí. Dimecres 18 es presentarà el projecte guanyador de la Beca Joan Peiró i es procedirà a l’acte inaugural de l’equipament. L’endemà, l’espai polivalent del Cafè acollirà la presentació del llibre ‘La Postguerra a Mataró’ de Margarida Colomer. El 21 de juny es farà un sopar cooperatiu obert a tot el teixit cooperatiu local, un espai per a la presentació i posta en comú de noves cooperatives. La projecció del documental ‘Territori Cooperatiu’ el dijous 26 i un berenar cooperatiu, amb activitats infantils i musicals el dissabte 28, tancarà el programa. Aquest darrer acte és l’únic que no es fa al Cafè de Mar sinó al Pati del Cafè Nou, un altre espai històric recuperat.