La Mataró del Centenari i els ventalls de la democràcia

Article de Xavier Nubiola, col·laborador del Cercle Històric Miquel Biada

  • Xavier Nubiola // Foto: cedida
  • Dijous, 12 Juny 2014 11:50

Ciutat 2013, locomotora la Mataró, tunel montgat

El diumenge 1 de juny va tenir lloc al Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, la festa dels Micro-Mecenes que van col·laborar econòmicament a la restauració de la locomotora Mataró del Centenari. La gran protagonista serà la locomotora de vapor plenament funcional. En record de la primera locomotora inaugural hem trobat un full de ventall de banderola que presenta un dels primers trens, just abans d’entrar per la façana de llevant en el túnel de Montgat “la Foradada”. La imatge és anterior a l’any 1853, perquè encara no hi havia el telègraf elèctric instal·lat per controlar el moviment dels trens, i és el guarda de la via que li dóna pas amb un banderí recollit. La gran expectació que generava el primer ferrocarril queda palesa per la quantitat de persones que anaven a veure’l i han quedat representades.


Durant el segle XIX les publicacions d’un sol full de paper, de format i temàtica molt variada, donant lloc a l’anomenada literatura de canya i cordill, pel fet que sovint eren mostrades al públic penjades en cordills, i subjectades per unes canyetes obertes per un tall, que feien de pinça: estampes, romanços, auques, goigs, fulls de ventall, papers de rengle, retallables…

Tot plegat va ser un fenomen editorial que a través d’uns dibuixos i textos molt simples, causaven un gran impacte en una societat amb una elevada taxa d’analfabetisme. A la ciutat de Mataró la tradició dels ventalls s’ha mantingut fins a l’actualitat per alegria dels romàntics d’uns temps passats. Durant el règim franquista l’Ajuntament encarregava a la Impremta Minerva uns ventalls adornats amb borles i de tema religiós, destinats exclusivament a autoritats, a l’alcalde, regidors i convidats, que els portaven durant la Missa i Processó de les Santes, cada 27 de juliol. Trobem el testimoni d’aquest fet a l’Auca de La Festa Major, amb el següent rodolí: “Els ventalls per la calor / dels invents, és el millor”.

El mataroní Ramon Blanch i Puig ens explica que el seu tiet havia promès que quan arribés la democràcia en faria ventalls per a tothom. Dit i fet, tan bon punt va desaparèixer el dictador, el tiet primer i ara ell mateix s’han ocupat de fer els ventalls pels assistents que en vulguin gaudir durant el solemne ofici litúrgic que es celebra a la Basílica de Santa Maria. En porten 40 “ventalls democràtics”, molt apreciats pels col·leccionistes, i ja estan treballant en el del 2014. Blanch ha promès que ens ajudarà a fer uns ventalls ferroviaris per celebrar que la Mataró del Centenari torna a funcionar.