La platja de Mataró té tres guinguetes sense obrir a una setmana de Sant Joan

Una no obertura d’aquests punts podria suposar 40 llocs de feina menys

  • Cugat Comas
  • Dijous, 12 Juny 2014 11:42

Ciutat 2013, guinguetes platja 1

La platja de Mataró, un dels principals potencials de la ciutat a l’hora d’atraure gent de fora i el principal actiu de promoció de la mateixa presenta, a una sola setmana de la revetlla de Sant Joan –punt inicial i un dels dies més importants pels negocis ubicats al litoral– tres guinguetes sense obrir. Els concessionaris de les tres guinguetes van rebre a inicis d’abril la comunicació que no podrien obrir aquest any però des de llavors fins ara la situació no s’ha resolt i de moment la llista d’espera corresponent no ha corregut.


Malgrat que el regidor de Promoció Econòmica Miquel Rey confia en què “almenys dues de les tres puguin obrir amb concessions diferents ja per Sant Joan” el cas fet públic pel Sa Mar ha posat el focus sobre la platja de Mataró i les concessions de les seves guinguetes.

L’Ajuntament va sortir al pas de la recollida de signatures electròniques per demanar que es permetés reobrir aquesta guingueta comunicant que aquesta no podia fer-se efectiva perquè el Sa Mar acumulava “fins a sis infraccions entre greus i molt greus”, segons Rey. Aquest és un extrem que la responsable d’aquesta guingueta nega: “són només dues, la resta són expedients oberts sense sanció en ferm”.

Les diferents concessions de guinguetes de la platja –tots els operadors, no sols els tres en suspens- acumulen fins a 150.000 euros de deute i tres d’aquestes sis guinguetes a la mateixa platja han rebut l’avís de no poder obrir. Davant la situació actual, cada guingueta té una llista d’espera que permetria que el segon de la llista pugui obrir però aquestes “substitucions” no s’han fet efectives a hores d’ara.

Les altres dues guinguetes amb infraccions dictades són el Ribs and Blues el Diablo Tun Tum. El cas d’aquest últim, una de les guinguetes més actives i impulsora d’un reeixit cicle de monòlegs els darrers estius no perillaria perquè, explica Rey, el nou adjudicatari segons la llista és el mateix responsable de la S.L que l’ha explotat fins ara. Aquesta és una pràctica repetida en les diferents concessions de manera que els beneficiaris s’asseguraven copar tots els primers llocs de la llista.

El cas Sa Mar

El cas que va aixecar la llebre respecte del litoral mataroní és el del Sa Mar, amb 1.200 signatures recollides per “salvar” una de les guinguetes històriques. La seva responsable va presentar un contenciós contra la forma de l’Ajuntament de comunicar l’anul·lació de la concessió i assegura que “m’han acusat públicament de deutora quan sols tinc el 12 per cent de tot el deute de la platja i encara estic dins el termini per fer efectius els pagaments, hi ha altres guinguetes amb més deute i el mateix termini que sí que les deixen obrir”. Sa Mar rebat Rey quan assegura que “em tanquen la parada sols per una infracció en horaris de 2012 que no és tal”. Respecte a les actes informatives sobre suposades infraccions en soroll i horaris asseguren que “corresponen a un sol veí, un de sol que la té jurada a qualsevol guingueta”.

La responsable de Sa MaR lamenta que “ara de cop se’ns impedeixi obrir d’acord amb una infracció de fa dos anys després de molts anys de guingueta i més de 12 d’experiència en platges, amb programació pròpia, l’any passat vam fer fins a 45 concerts, teatre, cabaret, circ, servei de guarderia infantil i per Santes portem dos anys arriscant pressupostos per sumar-nos a la Festa Major programant concerts al Callao per exemple Peret per primer cop a Mataró”. No deixa de ser curiós que Mataró es promocionés l’any passat amb el vídeo ‘Reina del Maresme’ que acabava al mateix Sa Mar i ara el nom hagi transcendit associat a un tancament que, a hores d’ara, sembla i és irreversible.

Ciutat 2013, guinguetes platja 2
“Canviarem el Pla d’Usos perquè no es repeteixi la situació”
Miquel Rey lamenta la situació a què s’ha abocat per la qual tres de les sis guinguetes de platja no poden obrir. “Òbviament no ens agrada i de cara a l’any que ve amb un nou Pla d’Usos de la platja i les noves concessions haurem de fer les coses millor perquè no passi” assegura. Rey lamenta que “no sempre hi hagi entre tots els operadors interessats la sintonia necessària i això dificulti les gestions amb tota la platja. Aquest govern el que vol és que a totes les guinguetes els vagi bé”. La visió del regidor dista totalment de la de Ruiz, que assegura que “l’Ajuntament no té les guinguetes com a aliades sinó que sovint sembla que els empipem quan hauríem de treballar junts”.

Ruiz afegeix que “no entenc com es permet que a les portes de Sant Joan hi hagi tres guinguetes que no puguin obrir i 45 persones sense feina”. Rey, respecte dels tres casos assegura que “cal garantir que es respecten les normes i en tots tres casos no ha estat així pel que la nostra prioritat és que els segons de la llista puguin obrir i que Mataró tingui les 11 guinguetes de la platja operatives com més aviat millor”. Els llocs on fins a l’any passat hi havia el Sa Mar i la Raspa restaven buits a inici de setmana. El Diablo Tum Tum estava muntat però no obria. Com estarà la platja per Sant Joan?