Un simulador 4D permet conèixer el procés dels residus per ser valoritzats

La instal·lació compta amb projecció 3D, alteracions tèrmiques i moviment

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 02 Juny 2014 11:28

El simulador 4D del Centre de Residus

 

 

 

 

El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme inaugura un simulador 4D per donar a conèixer el tractament dels residus de la planta. Es tracta d'una petita sala de cinema en 3D, cadires en moviment i sensacions tèrmiques que condueixen l'espectador en el procés per aconseguir el reciclatge o la valorització energètica dels residus. El film es projecta en sis pantalles, té una durada d'11 minuts i està disponible en tres idiomes. "Som pioners a nivell mundial amb aquesta planta i amb la informació que es dóna del tractament dels residus", assegura el president del Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme, Joan Mora. El simulador ha costat uns 200.000 euros.

Sota el títol 'Un viatge al·lucinant als residus" el curtmetratge utilitza un guió futurista i mostra el recorregut que fan els residus per l'interior de la maquinària de la planta fins a aconseguir el reciclatge i la valorització energètica. El cinema està destinat a visitants del centre de qualsevol edat, però s'utilitzarà sobretot per a les visites als grups escolars. El director del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, Carles Salesa, destaca que "el simulador pretén que el visitant pugui percebre de forma molt sensorial allò que només veu des de fora". 

"És important que la gent ho conegui perquè val la pena l'esforç de separar la brossa i reciclar, així veuen que té una utilitat. Amb els residus que incinerem generem 80 milions de kilowatts a l'any que permeten alimentar energèticament una cinquena part de la comarca", apunta Joan Mora.

Una planta pionera al món

Segons l'alcalde de Mataró la planta és pionera al món perquè s'hi recicla i es valoritzen energèticament tots els residus i és l'única de l'Estat espanyol que produeix quatre formes d'energia: la incineració, el biogàs, la provinent d'una coberta fotovoltaica i l'aportació que es fa al tub verd, aquesta darrera una xarxa de distribució de calor que aprofita l'energia. "La intenció és reduir al màxim el nostre impacte en el medi ambient", explica Mora. El batlle conclou que una cinquena part de l'energia que es consumeix al Maresme la produeixen els mateixos residus que genera la comarca. 

El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme està gestionat pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, i participen la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Maresme i 28 municipis maresmencs.