Declaren improcedent un acomiadament per l'aprofitament "abusiu" de la reforma laboral

La sentència considera "excessiu i injustificat" que un treballador de baix rang hagués de superar un període de prova d'un any

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 15 Maig 2014 12:17

Ciutat 2013, Ciutat 2013, jutjats mataró

El jutjat número 1 de Mataró obliga una empresa a readmetre o indemnitzar un treballador per acomiadar-lo després d'un període de prova d'un any. El jutge considera que el període de prova va ser "excessiu i injustificat" i que l'empresa, emparant-se amb la reforma laboral, va cometre un "abús de drets" per esgotar fins a l'últim moment el període de prova i després acomiadar l'empleat. L'acomiadament es considera improcedent perquè, segons el jutge, la normativa estatal sobre la qual es va recolzar l'empresari contradiu la Carta Social Europea. El sindicat CCOO destaca la importància de la sentència perquè posa sobre la taula el "parany" de la reforma laboral.

El treballador va ser contractat indefinidament el 14 de maig de 2012, en el marc d'un programa de contractació de suport a emprenedors, en període de prova. L'empresa va acomiadar l'empleat el 13 de maig de 2013 al·legant "que no havia superat el període de prova".  El treballador va reclamar emparant-se en la normativa internacional i constitucional i va afirmar que s'havia produït un abús de dret amb la utilització del període de prova i que l'acomiadament havia estat sense causa, preavís ni indemnització. En aquell cas, l'empresa denunciada va considerar que la seva actuació s'ajustava a la llei i va reconèixer una part dels deutes que el treballador reclamava.

Conveni col·lectiu

El jutge va fer referència a l'article 34.1 del conveni col·lectiu del sector on determina que els períodes de prova pels professionals no poden excedir un mes. Però també va assegurar que l'empresa i el treballador havien signat un acord per comptar amb un període d'un any. El magistrat també va apuntar que s'havia produït una discriminació cap al treballador que havia estat sotmès al contracte d'emprenedors a diferència d'altres col·lectius de treballadors indefinits o temporals. El jutge va donar la raó a l'empleat, va subscriure que es tractava d'un acomiadament improcedent i va determinar o la readmissió a la companyia o una indemnització de 1.843,05 euros en el cas que l'empresa no el volgués readmetre.

En un comunicat, el sindicat CCOO ha afirmat que es tracta d'una sentència molt important "perquè reconeix que no es pot fer un ús abusiu de la reforma laboral" per acollir-se a un acomiadament improcedent. Aquest cas ha estat portat pel Gabinet Jurídic del sindicat CCOO i ara està pendent que el Tribunal Constitucional es pronunciï.