L’Ajuntament redefineix el comerç del centre

Les obres de millora de l’entorn del Corte Inglés es posposen fins que arribi

  • Mireia Biel / Fotos: Arxiu
  • Dijous, 21 Novembre 2013 12:33

Ciutat 2013, comerç del centre-plaça de les tereses

El centre de Mataró està en el punt de mira pel que fa a millores de carrers i redefinició de les zones. Tal com plantejava el Pla d’Impuls Comercial, cal preparar la ciutat per l’arribada del Corte Inglés. I a banda, com s’explicava al reportatge del Tot de la setmana passada, “cal recuperar la capitalitat comercial”, en paraules de Miquel Rey, regidor de Promoció Econòmica.  En aquest sentit, va avançar que “a principis de l’any que ve s’iniciaran les obres de peatonalització de la zona del carrer de Cuba fins al carrer Sant Benet, per un costat i fins al Camí Ral, per l’altre”. Aquesta serà una primera fase del projecte, ja que més endavant, el carrer Churruca fins a l’estació serà el que es beneficiarà de pròximes millores.

Així, Rey també va afirmar que s’ampliarà la vorera de la Plaça de les Tereses – el tros de la parada d’autobús. La zona de l’entorn de la Ronda Barceló és una altra zona que espera millores, però Núria Calpe, regidora d’Urbanisme, va explicar que “el gruix de les obres es posposa fins a l’arribada del centre comercial”.

Una sèrie d’accions que seran possible gràcies al FEDER, a la Diputació de Barcelona i a l’Ajuntament. La reforma del centre té un cost total de 600.000 euros, la meitat dels quals posarà Europa. Els 300.000 restants aniran a parts iguals entre l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, mitjançant el Pla de Concertació. El ple de desembre serà l’espai on es debatrà aquesta proposta.

Aquesta proposta es desenvolupa en la línia del que ja preveia el Pla d’Impuls Comercial de principis del 2012. Segons aquest document, Mataró té un públic potencial de 425.000 consumidors en la seva àrea d’influència. Per fer front a la vinguda del Corte Inglés, el pla es va proposar, com a principal objectiu, posicionar la ciutat com a referent comercial garantint l’equilibri amb el comerç de proximitat, un aspecte que ajudarà també a minimitzar els efectes que ha tingut que ciutats com Granollers facin ombra a Mataró en l’àmbit comercial.

La shopping line

Per a fer-ho, cal unir la plaça Gran i el Corte Inglés mitjançant la creació d’una ‘Shopping Line’, que travessi el centre de Mataró per l’Ajuntament, la plaça de les Tereses i la plaça de Cuba. Això permetria “donar continuïtat a la passejada pel centre”, va dir Rey i esponjar l’arribada del Corte Inglés, un centre comercial que es fusionaria en el mateix espai que el comerç de proximitat.  

El Corte Inglés, a l’espera

Al juny del 2013, la Generalitat va validar finalment la tramitació urbanística perquè es poguessin començar les obres del Corte Inglés. Tots els tràmits per regularitzar urbanísticament els passos per facilitar la vinguda de l’operador –incloent la reconstrucció de Can Fàbregas i de Caralt per acollir la Casa de la Cultura Popular– van rebre el beneplàcit administratiu definitiu.

Segons declaracions del regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, “encara no hi ha data per l’arribada del centre comercial”. I això que el mateix mes de juny, l’alcalde Joan Mora va confiar en un “ràpid inici de les obres”. Tots dos, però, han assegurat en ambdues ocasions que l’aposta del Corte Inglés per Mataró es manté, sobretot tenint en compte que l’empresa d’Isidoro Álvarez va invertir 30 milions d’euros per adquirir el solar de la Ronda Barceló.

Tanmateix, el Corte Inglés ha hagut de refinançar el seu deute. El grup va firmar, la setmana passada, un préstec sindicat de 4.900 milions d’euros amb el suport de 27 entitats bancàries. Segons va informar el mateix grup, la signatura d’aquest préstec els permet tenir més flexibilitat i millorar la seva estructura financera. Un fet que ha de fer avançar “en el seu desenvolupament”.

Ciutat 2013, comerç del centre-plaça gran

La reforma de la Plaça Gran, fora de pressupost
Reformar la plaça Gran era un dels grans objectius del Pla d’Impuls Comercial, però no es podrà tirar endavant perquè queda fora de pressupost. Segons Rey, “tenia un cost massa elevat”. Calia rescabalar els paradistes, una acció que costava prop de 450.000 euros que “no podíem incloure al FEDER i l’Ajuntament no podia finançar”, a més a més dels 150.000 euros que calia per dur a terme la reforma.

A banda, també caldrà tenir els ulls posats al 2017, quan finalitzi la concessió del pàrquing de la plaça de les Tereses, moment en el qual “caldrà fer un replantejament i una redefinició total de l’espai”, segons Rey.