Mora, nou president de l’AMTU, vol veu i vot en la futura T-Mobilitat

La segona corona metropolitana lamenta que el finançament que rep de la Generalitat no es correspon amb el volum de població que aglutina

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 18 Novembre 2013 12:02

Mora i Mayoral a l'Assemblea General de l'AMTU

L’Alcalde de Mataró Joan Mora va prendre el relleu divendres del seu homòleg de Granollers Josep Mayoral com a president de l’Associació de Municipis amb Transport Urbà. L’assemblea de l’AMTU, celebrada a Can Palauet, va servir perquè els municipis de la segona corona metropolitana demanessin a la Generalitat que els tingui en compte a l'hora de desenvolupar i implantar la T-Mobilitat, el nou sistema tarifari que permetrà, entre d'altres, facturar als usuaris en funció de la seva 'mobilitat real'. "És un projecte amb unes dimensions enormes i hem d'estar molt amatents", va advertir el nou president de l'ens, que va lamentar la "desproporció" pel que fa a les inversions del Govern a la primera i segona corona metropolitanes, que no s'ajusten, diu, al volum de població que aglutinen.


La futura T-Mobilitat, que el Govern preveu implantar el 2015, serà un "gran salt endavant", tal com afirma Mora, perquè canviarà "radicalment" la relació entre el transport públic i el viatger. La nova targeta, redorda Mora, permetrà "pagar un preu per quilòmetre més adequat, en funció de les estacions on pugem i baixem". És per això que una de les dues grans obsessions dels municipis de la segona corona metropolitana, que gestionen el seu propi transport urbà, serà tenir veu i vot en el procés de desenvolupament d'aquest nou sistema tarifari.

Reivindicació de la segona corona

D'altra banda, Mora va insistir en què l'eterna' preocupació de l'AMTU és la situació de les finances. Segons el president de l'ens, aquestes estan "contínuament a la sala d'urgències" i recorda al Govern que la inversió a la primera corona és infinitament superior a la que es fa a la segona corona, malgrat que la relació entre els dos territoris des del punt de vista de la població és del 55 contra el 45 per cent.


"La nostra lluita serà que la reducció pressupostària no sigui important. Necessitem incrementar els recursos en la mesura que sigui possible i que no se'ns continuï tractant de la mateixa manera. La Generalitat ha de finançar adequadament els recursos de la segona corona", va etzibar Mora. "Haurem de ser un lobby de pressió important", afegeix. L'AMTU xifra la inversió de la Generalitat en 5,55 MEUR l'any 2013, tot i que segons Mayoral "encara està molt lluny de la inversió a la primera corona". Segons les dades del 2013, actualment l'AMTU representa a una setantena de municipis, amb una població d'1,8 milions d'habitants i la distància recorreguda enguany pel transport urbà dels diferents municipis és de 21,6 milions de quilòmetres.