L’Espai Gatassa reobrirà a principis del 2014 com a nou equipament de la ciutat

Abans de finals d’any es definiran els usos de l’antic Espai Laietana

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 13 Novembre 2013 13:19

Espai gatassa

El tancament de l’antic Espai Laietana va ser, l’estiu del 2011, el primer indici de la desfeta de l’obra social de Caixa Laietana. Aquell espai d’ús de la gent gran de Cerdanyola era un equipament que vivia de portes endins però concentrava una activitat i unes complicitats de gran importància pel seu miler llarg d’usuaris. Van recollir signatures i els seus responsables van assegurar que reobriria. Des de llavors res. Ben aviat tornarà a obrir portes.

El Ple Municipal de la setmana passada va donar compte del conveni signat entre la Fundació Iluro i l’Ajuntament perquè els 2.000 metres quadrats d’instal·lacions reobrin en els pròxims mesos, a principis de 2014. El seu accés serà universal i els seus usos es determinaran després d’un procés participatiu entre els diferents consells territorials.
En conegut temps de vaques magres, l’Ajuntament ha de buscar noves fórmules per tenir noves “fotos”. Ja no hi ha inauguracions però en canvi es poden presentar oportunitats com aquest conveni per al denominat Espai Gatassa –i també per a un altre equipament, l’antic casal d’avis, també de Laietana, al carrer Siete Partidas de Rocafonda–  amb la Fundació Iluro. El govern i al seu capdavant l’Alcalde, revesteixen de total simbolisme la “recuperació” d’aquest equipament i la mateixa entesa amb la Fundació referma la complicitat que hi ha entre les dues institucions veïnes a la Plaça de l’Ajuntament.

2.000 metres ben equipats

L’Espai Gatassa no té definits per a quins usos obrirà. Això sortirà del procés entre consells territorials, entitats de Cerdanyola i el mateix pla que en surti. A partir d’aquí i dels 24.000 euros anuals en concepte de lloguer que l’Ajuntament abonarà a la Fundació Iluro a canvi de poder gestionar l’espai, la ciutat “guanya” el que l’Alcalde Joan Mora no es reservava a qualificar com “un equipament de primera magnitud, completament equipat i amb algun acabat de qualitat que ens feia por que se seguís degradant i ara podrà quedar a disposició del barri i de tota la ciutat. Són 2.000 metres quadrats “plens d’oportunitats”, segons el regidor de cultura Joaquim Fernàndez.

Espai gatassa

El PSC ja ha demanat que l’Espai Gatassa sigui el nou Casal de la Gent Gran de Cerdanyola i que l’actual serveixi pel Centre Cívic. Lligar l’activitat del futur equipament al Centre Cívic ja forma part dels plans de l’Ajuntament que té clar, però, que tot l’equipament ha de possibilitar actes de magnitud de ciutat.

A l’Espai Gatassa hi ha, a més d’uns jardins amplis, aules d’ordinadors, sales polivalents, una sala d’actes amb capacitat per a 130 persones que, exceptuant els teatres, seria la de més capacitat de Mataró, un gimnàs o vestidors. “És un equipament del tot equipat en el que ja s’hi podria entrar i que ara torna ja per a tota la ciutat”, va dir l’Alcalde. Preguntat sobre el preu del lloguer, Joan Mora assegura que “és totalment simbòlic, amb aquest lloguer no es resol cap dels problemes de la Fundació Iluro i permet que tota la ciutat guanyi aquest espai, que torni al poble”.

El patrimoni de la Fundació
Sense ser gaire amant dels micròfons, la Fundació ja ha fet passes, com la cessió de la seu a les Aules Sènior, aquests convenis amb l’Ajuntament o el manteniment del Premi Iluro. Això sense comptar amb l’obertura universal de la Biblioteca dita popular de la Plaça de l’Ajuntament, la resolució definitiva de la qual és el gran cavall de negociació entre administracions i una entitat que viu –segons es comenta– en l’extrema delicadesa econòmica, ja que el famós fons econòmic heretat de l’antiga Laietana ja no dóna per a més. La fórmula de cessió feta ara amb l’Espai Gatassa podria servir per a la biblioteca, així com també una possible concertació públic-privat del servei o fins i tot l’ingrés de la mateixa a la xarxa de biblioteques de la Diputació.