En marxa la comissaria mòbil, objectiu del Pla de Seguretat

La mesura busca més presència per incrementar la sensació de seguretat

  • Mireia Biel / Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 07 Novembre 2013 00:00

Ciutat 2013, Comissaria Mòbil 1

Una de les principals actuacions que preveia el Pla de Seguretat Local era la implantació d’una comissaria mòbil. Des de dimarts passat dia 5, Mataró disposa d’un vehicle que actuarà com a oficina d’atenció ciutadana i que, entre altres objectius, pretén augmentar la presència policial als barris. Des del govern valoren molt positivament aquesta mesura, mentre que la resta de partits municipals s’han mostrat crítics i escèptics amb la necessitat d’inserir un servei d’aquestes característiques a la ciutat.


La nova comissaria mòbil que va entrar en funcionament dimarts passat és la tercera que s’estableix a l’estat espanyol, només per darrere de Lleida i Sant Sebastià. La seva posada en marxa era una de les línies centrals del Pla de Seguretat Local previst pel període 2013-2015, que també ha d’instal·lar videocàmeres al carrer, té un triple objectiu.

Combatre la inseguretat

El primer dels reptes és combatre la sensació d’inseguretat al carrer, com alguns grups municipals han denunciat al consistori en diverses ocasions. Núria Calpe, regidora de Via Pública, va anunciar que la zona d’oci nocturn els caps de setmana, els mercats dels barris i el Passeig Marítim a l’estiu, seran zones d’intervenció. Mateo Sánchez, cap de la Policia Local, va afegir que “ja hi ha una seixantena de punts triats específicament”, com ara la Plaça Santa Anna o el Parc del Palau. Tanmateix, va remarcar que “com que la seguretat no és fixa, adaptarem la instal·lació de la comissaria mòbil a les necessitats operatives de cada moment”.

En conseqüència, la nova eina pretén incrementar la percepció de presència policial al carrer. Així ho va confirmar Calpe, qui va assegurar que “es tracta d’una eina preventiva i de proximitat”, que es pot utilitzar també en casos d’emergència com ara esfondraments o incendis”. Tot i així, Calpe no en descarta l’ús “com a element dissuasori en determinats casos”. Igualment, la comissaria serà també una oficina ciutadana mòbil de recepció de denúncies, “per evitar el desplaçament dels afectats”, segons Calpe.

Ciutat 2013, Comissaria Mòbil 2

64.000 euros

La comissaria mòbil està localitzada dins d’una furgoneta, l’interior de la qual ha estat adaptada per funcionar com una oficina. Està dotada amb l’equipament informàtic necessari per a la tramitació de denúncies, els instruments de senyalització i un globus d’il·luminació per fer-ne visible la presència.

A més d’apropar el servei als ciutadans, la funció dissuasòria també serà important, com comenta el cap de la Policia Local, Mateo Sánchez. La furgoneta està equipada amb un gran globus reflectant que quan s’enlairi serà visible des de lluny i servirà per advertir de la presència de la Policia Local a diversos carrers de distància. Tot plegat, ha tingut un cost de 64.000 euros, més la despesa que implicarà a partir d’ara el manteniment d’un vehicle.

Ciutat 2013, Comissaria Mòbil 3