4.000 persones caminaran contra el càncer de mama

La Caminada tindrà lloc el proper diumenge

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Divendres, 18 Octubre 2013 11:41

Ciutat 2013, Caminada Cancer de mama

Més de 4.000 persones s’han inscrit per caminar contra el càncer de mama el proper dia 20 d’octubre. La iniciativa, promoguda per la fundació Maresme Oncològic, arriba a la sisena edició consolidada en un moment en què sembla que la malaltia es normalitza gràcies als alts índexs de supervivència.

Tot i així, des de Maresme Oncològic recorden que “la recerca sempre és benvinguda i necessària”, tenint en compte que encara es diagnostiquen 80 nous casos de càncer de mama al dia a Catalunya, segons dades de la AECC.

Per sisè any consecutiu, la fundació Maresme Oncològic organitza una caminada solidària per recaptar fons per lluitar contra el càncer de mama. Coincidint amb el 19 d’octubre, dia mundial del càncer de mama, els organitzadors asseguren que ja s’han superat els 4.000 inscrits, un fet que valoren molt positivament. Amb els ulls encara posats en l’excel·lent acollida de la Caminada contra l’Alzheimer de fa unes setmanes, Maresme Oncològic busca repetir l’èxit de les edicions del 2011 i 2012, en les quals hi van participar 3.000 i 4.000 persones, respectivament.

Ciutat 2013, Maresme oncologic 1

“Apta per a tothom”

Montse Chiva, presidenta de la fundació Maresme Oncològic, explica que “l’objectiu de la caminada és recaptar fons per la lluita contra el càncer de mama”. Amb la intenció de fer una proposta transversal, que arribi a tots els sectors, Chiva concreta que “organitzem una caminada urbana perquè tothom la pugui fer”.

Gràcies a la implicació i bona resposta dels assistents, l’any passat es va proposar una segona ruta, més llarga. Si bé la tradicional, encara vigent, sortia del Parc Central, passava per la Ronda O’Donnell i anava a buscar el passeig marítim fins al Callao, la llarga va ampliar aquest trajecte “perquè la gent ens demanava més”, explica Chiva. És per això que l’itinerari més llarg surt igualment del Parc Nou, però enfila per l'avda. Puig i Cadafalch, passa pel Camí del Mig, va a buscar els bombers i recorre també tot el passeig marítim fins al Callao.

Velasco: “L’alta taxa de supervivència ha normalitzat la malaltia”

Segons dades de l’Associació Espanyola contra el càncer (AECC), cada dia es diagnostiquen 80 nous casos de càncer de mama a Catalunya. Alhora, però, i segons dades de la Generalitat de Catalunya, la nostra comunitat autònoma es troba a la cua d’Europa en incidència i mortalitat des del 2012.

Una xifra, aquesta darrera més que positiva, que ajuda a interpretar el perquè de la normalització progressiva de la malaltia: l’alta taxa de supervivència. En aquest sentit, Montse Velasco, Doctora en Oncologia a l’Hospital de Mataró, cor­robora aquestes xifres i afirma que “el càncer de mama s’ha convertit en una malaltia crònica”, ja que a la majoria dels pacients “se’ls fa un seguiment a deu anys”, un fet que indica “el gran volum de persones que sobreviuen”.

Pràctiques d’investigació

Tot plegat, segons Velasco, accelera el procés de normalització de la malaltia. Una patologia que, d’altra banda, encara té camí per recórrer en l’àmbit de la investigació. A l’Hospital de Mataró es diagnostiquen i s’operen més d’un centenar de casos l’any. Però també s’hi investiga. Chiva, de la Fundació Maresme Oncològic, reconeix que “la recerca és molt costosa, però cal invertir en nous tractaments”.

Al centre hospitalari de la capital del Maresme es realitzen assajos clínics oberts. Velasco detalla que “es treballa amb fàrmacs que es troben en la fase 3 – d’aprovació – i amb mostres de teixits” que per la via del tractament habitual “no podríem disposar-ne”. La importància és cabdal, atès que “són fórmules i tractaments que podem oferir i els efectes dels quals ens permeten establir una comparació amb els fàrmacs habituals i determinar-ne l’eficàcia”.

Ciutat 2013, Maresme oncologic 2

Al 100 per cent

Davant la situació de crisi econòmica i retallades, Velasco nega que els serveis d’atenció en l’àmbit d’oncologia estiguin desbordats: “les retallades no afecten a la capacitat que tenim per atendre les pacients”. Assegura, a més a més, que “estem treballant al 100 per cent”, gràcies als protocols d’actuació. D’una banda, el d’urgències, pel qual les pacients entren al Circuit de Diagnòstic Ràpid; de l’altra, pel programa de cribratge que es realitza al Centre de Salut del Camí del Mig, on a partir de les mamografies que es fan a les dones d’entre 50 i 70 anys, es diagnostiquen i es deriven els casos de càncer.

“Parem el cop”
La caminada contra el càncer de mama és una forma de fer visible la tasca de la fundació Maresme Oncològic. Darrere de la cita anual, s’hi amaga la intervenció que realitza l’associació per ajudar malaltes i familiars. “La nostra principal funció és parar el cop, treure’ls l’angoixa”, afirma Chiva, qui afegeix que “explicar-los la nostra experiència personal i que ho hem superat és la millor manera d’ajudar-les”.
A banda, tanmateix, Chiva indica que “anem de la mà d’un equip de professionals que ajuden aquells que ho demanen. “Des del centre organitzem xerrades periòdiques divulgatives sobre temes relacionats amb les dones i la malaltia”, explica Chiva. Des de Maresme Oncològic també s’ofereixen grups d’ajuda mútua per a malalts i familiars, així com un servei de reiki. Una sèrie de “petites accions que redueixen l’impacte del càncer”.