La comunicació entre associacions i mitjans afavoreix a la informació

Cóppulo, Parts i Gordillo debaten a la Biblioteca Antoni Comas dins dels actes del #JunyAssociatiu

  • Marta Gómez
  • Dijous, 27 Juny 2013 11:09

Xerrada sobre mitjans i associacions

Tres periodistes vinculats de diferent manera a la capital del Maresme. Tres professionals de grans mitjans nacionals: El Periódico, TV3 i Catalunya Ràdio. Saül Gordillo, Carles Prats i Sílvia Cóppulo van debatre ahir, dimecres 26, a la Biblioteca Antoni Comas sobre la comunicació de les associacions i entitats amb els mitjans de comunicació. Presentat per Maria Lluïsa Aranaz, presentadora del programa local “Viu la Vida dia a dia” de Mataró Ràdio, el debat va tenir espontàniament diferents blocs: la importància que donen els mitjans a les informacions arribades per les associacions, com transmeten i venen les informacions les mateixes associacions i quin paper juguen les xarxes socials en aquest model comunicatiu. Tot plegat sabent que, la relació d’ambdós, sempre afavoreix al gruix d’informació.

“Els mitjans de comunicació tendeixen a recorre del recurs fàcil: les entitats internacionals o més prestigioses”, assegurava Saül Gordillo pocs minuts després de l’inici de la xerrada. La “oficialitat” de la font segurament dóna més confiança als oients, espectadors i/o lectors. No per això però, totes les comunicacions que ens arriben de les associacions són menys importants.  “Als mitjans locals aquestes fonts són més visibles, als mitjans nacionals hem d’exigir aquesta visibilitat”, creia Gordillo.

Saben vendre bé la informació?

Un dels problemes que tenen moltes associacions i entitats és que no saben com arribar als mitjans, quina és la via per fer-ho i, quan ho fan, no saben com transmetre la informació per fer-los cridar l’atenció. Mentre la Sílvia Cóppulo deia que “moltes encara han d’aprendre com fer-ho” Carles Prats destacava que “com més mastegada transmetin la informació als mitjans, segurament picarem abans, tot i que tampoc és la manera”. Per això Prats afegia: “és molt important saber tractar uns amb altres i les associacions haurien de tenir una persona encarregada de la comunicació per a què sàpiga els contactes directes amb els periodistes, els programes o els mitjans que més els poden interessar” perquè “els mateixos mitjans no podem deixar passar la realitat per davant nostre, els hem d’escoltar”.

Qui més soroll fa més presència als mitjans té?
“Qui més es mou té més possibilitats per sortir, tot i que tampoc és qüestió de ser repetitiu”, defensava Gordillo en una de les seves intervencions.  Si bé és cert, la revolució d’Internet i les xarxes socials ha provocat un canvi important en la concepció de la informació. “Hem d’aprofitar totes aquestes eines que tenim a l’abast, però en mesura”, deia Cóppulo. Per la seva banda, Prats assegurava: “cada vegada estem treballant més amb les xarxes socials i és impensable no tenir Internet a les redaccions dels mitjans”. “Els mitjans i les associacions han de ser aliats i no enemics”, concloïa la mateixa font. “Estem en un moment en què tothom es pensa que és periodista. Així els mitjans rigorosos agafen més sentit”, acabava Gordillo.

Tota la xerrada es va poder seguir a través de Twitter amb l’etiqueta #JunyAssociatiu, igual com en totes les activitats programades aquest mes amb la mateixa finalitat. El programa marca que aquesta tarda, al centre Cívic Cabot i Barba, hi haurà el “Taller de Comunicació 2.0: Com treure tot el suc de la comunicació digital des d’una associació”. De cara a demà divendres hi haurà la “16a Nit de la Solidaritat, projectes de cooperació i sensibilització 2012” i el dissabte la “Jornada inicial d’elaboració del Pla de millora per a entitats”, que clourà el cicle d’activitats del Juny Associatiu.