La població mataronina s’estanca i tendirà a la baixa

La població migrada tendeix a la baixa i acaba la descendència del ‘baby boom’

  • Redacció
  • Divendres, 31 Maig 2013 14:00

presentació estudi població

La població mataronina s’ha estancat i tendirà, en els propers anys, a la baixa per efectes demogràfics i de l’aturada del flux immigratori. Aquest matí el regidor Ramon Reixach ha presentat l’Estudi de Població de l’Ajuntament de Mataró i ha pronosticat “un canvi de cicle, venim d’any de creixement per la descendència de la generació del ‘baby boom’ i el fenomen migratori però ara veiem que cada cop tendirem a menys naixements i ja veiem com la nova immigració marxa a altres països en busca de feina”. Reixach ha anticipat “un canvi d’escenari, amb una població envellida de base molt petita” i ha recordat els efectes que això tindrà en el sistema de pensions a nivell general i l’efecte en la planificació escolar a nivell mataroní. “Ja es pot apreciar ara que a curt termini sobraran places de primària i en faltaran de secundària”, ha apuntat.

La població immigrada està baixant a Mataró i representa ara el 16,5 per cent del total. “Com sempre, les migracions tenen un objectiu econòmic i estem veient com va a la baixa per la manca d’ocupació aquí”, explica Ramon Reixach. Són dades curioses, per exemple, que un terç de la immigració mataronina es concentra a Cerdanyola, que Peramàs el és barri més envellit i l’únic que perd població. L’únic barri que puja en habitants és el Pla d’en Boet, pel desenvolupament de la zona del Rengle. Les dades de població és probable que recullin encara persones que ja no són a Mataró.

Caldrà esperar a la renovació del padró per establir una xifra més fidedigna que suposarà una rebaixa de la població mataronina, segurament.

Gerard i Paula, els noms més posats
Els noms més posats a infants mataronins nascuts aquest 2012 són Gerard en el cas dels nois i Paula en el cas de les noies. Dins el mateix Estudi de població es recullen els noms més freqüents. En el cas mataroní després de Gerard venen noms clàssics com Àlex, Marc, Adam, Hugo i Ixan, seguits per Èric, el “futbolístic” Leo, Biel i Víctor. En les nenes els més posats són Paula, Martina, Noa, Júlia, Laia, Carla, Sara, Lucía, Emma, Clàudia i Maria.

Consulta el Document de l'Estudi de la Població