Comencen les rebaixes d’hivern amb descomptes de fins el 70%

La campanya preveu una reducció de vendes d’entre el 3 i el 5%

Mataró ha iniciat aquesta setmana el període de rebaixes d’hivern amb l’esperança que els descomptes proposats ajudin a millorar una temporada nadalenca que, en consonància amb la situació econòmica, ha estat baixa. Les previsions, però, no semblen gaire positives si es tenen en compte els resultats de l’anterior període de rebaixes, a l’estiu.

 

Tot i això, els botiguers de Mataró agafen amb ganes les rebaixes i amb una sèrie d’activitats organitzades per Unió de Botiguers amb l’objectiu d’atraure l’atenció d’aquelles persones que s’acostin a les zones comercials de la ciutat. Uns possibles compradors que, amb la situació econòmica, busquen més els productes de necessitat que els capricis que abans es traduïen en unes altres vendes.

Rebaixes socials

En aquestes rebaixes d’hivern, que s’allargaran fins el 6 de març, es preveu a tot Catalunya una reducció en les vendes d’entre el 3 i el 5%. La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) preveu que la despesa mitjana per persona se situarà entre els 90 i els 100 euros, per sobre de la mitjana espanyola, que és de 80 euros. El president de la CCC, Miquel Àngel Fraile, considera que es tracta d’una campanya de rebaixes “molt social” perquè és una “oportunitat per a les famílies que ho passen pitjor i que poden tenir dificultats per adquirir els productes a preus normals”, afegint que els descomptes -que van del 20% al 70%- són una de les “poques bones notícies” que la ciutadania pot rebre actualment.Sense paga

Miquel Àngel Fraile espera una bona campanya de rebaixes, malgrat que ha reconegut que la facturació serà inferior. En aquest sentit, el president del Gremi de Comerç Tèxtil de Catalunya, Antoni Furest, afegeix que la despesa per persona baixarà en 10 euros i destaca l’efecte negatiu que ha tingut l’eliminació de la paga de Nadal per a molts treballadors. Segons ell, també han influït a la reducció de vendes les retallades i “l’ambient psicològic que hi ha que fa que no es vegi la llum al final del túnel”.Certa fortalesa

Malgrat la complicada situació, Miquel Àngel Fraile creu que el petit comerç té “certa fortalesa” i que actualment “ja ha tocat sostre pel que fa a les dificultats”. El president de la CCC defensa que el petit i mitjà comerç és el primer sector en ocupació a Catalunya, , amb prop de 290.000 treballadors, i és “molt dinàmic i flexible amb la clientela”.

Les rebaixes quan toquen i lluita contra les ‘encobertes’Fraile, fa una crida al nou conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, perquè posi en marxa polítiques actives d’ocupació per donar resposta a l’atur i reactivar l’economia. A la vegada, demana al nou govern que intervingui davant dels casos en que hi ha “rebaixes encobertes” fora dels períodes autoritzats. Fraile recorda que, tot i que és cert que hi ha ofertes i promocions anteriors a les rebaixes amb l’objectiu d’animar les vendes, perquè un producte pugui estar de rebaixes ha d’estar abans sis mesos a la venda a preu normal. Tant Fraile com Furest consideren que avançar les rebaixes no seria la solució. Furest veu el tema com “una mica polèmic” i defensa que modificar el model actual podria abocar el petit comerç al tancament perquè no tenen tant marge com les grans superfícies. En la mateixa línia, Fraile destaca que a tot el món occidental les rebaixes comencen en acabar el període festiu de Nadal. A més, ha dit que aquesta és una data que ja està a l’imaginari dels consumidors i que “fins i tot les grans superfícies la respecten”.