Campanya de Nadal que es preveu més fluixa que l’any passat

El Cel Obert dóna el tret de sortida a la temporada de vendes

“La campanya de Nadal d’aquest any serà més fluixa que l’any passat”. Així ho va explicar Jordi Vallcorba, president de la Unió de Botiguers de Mataró, que preveu que les vendes pateixin una davallada respecte el 2011.

D’altra banda, la campanya a Cel obert del passat cap de setmana, que va coincidir amb l’encesa de l’enllumenat de Nadal, va fer sortir les botigues al carrer “en una festa que va indicar que ja tenim els articles a punt”.

 

Previsions pessimistes

Des de la Unió de Botiguers de Mataró es preveu una campanya amb un percentatge de vendes inferior al del 2011. Jordi Vallcorba, president de la UBM, reconeix “l’esforç de les botigues per adaptar-se a la situació, però si l’any passat les vendes ja van baixar, aquest any ho faran una mica més”.

De fet, la crisi afecta directament el comerç, sobretot a causa de l’augment de l’IVA i de la caiguda del consum. La davallada, segons Vallcorba, també vindrà donada per “la responsabilitat i els miraments que tindran les famílies a l’hora de comprar”.Inici en positiu

De totes maneres, iniciatives com el Cel Obert celebrat dissabte passat busquen incentivar el consum i apropar els comerços a la ciutadania. Diverses botigues del centre de la ciutat van sortir al carrer “en el que va ser una festa per dir que ja tenim els articles de Nadal a punt”, afirma Vallcorba.

Aquesta activitat, que va coincidir amb l’encesa de l’enllumenat de Nadal, “va ser satisfactòria, tot i que va tenir un seguiment desigual”. Zones com La Riera i el carrer Barcelona van tenir més afluència que no pas altres zones “més perifèriques”.

La campanya de Nadal viu el seu primer punt àlgid amb el pont d’aquesta setmana quan demà i dissabte, tot i ser festius, la majoria de comer­ços obriran. Les organitzacions de consumidors recomanen planificar i anticipar les compres de Nadal. L’inici de campanya és un bon moment per fer-les.

Campanya solidàriaL’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) i la Unió de Botiguers de Mataró (UBM) han unit esforços promovent una campanya de Nadal participativa i solidària que porta per lema “Entre tots, el Nadal a punt”. Els beneficis de la iniciativa, que compta també amb el suport de l’Associació de comerciants i professionals del Nou Centre de Mataró, estaran destinats a la Fundació El Maresme pro persones amb disminució psíquica. L’objectiu de la campanya és fer participar la ciutadania de la decoració nadalenca de la ciutat i complementant així la il·luminació tradicional de Nadal amb uns banderins solidaris que cada persona podrà decorar amb punt de creu i penjar en el balcó de casa seva. Aquest banderí, i la campanya de Nadal en general, vol evocar i emfasitzar aspectes tan importants com són la cooperació, la solidaritat, la sostenibilitat i el sentiment de pertinença a una ciutat com Mataró amb una estreta vinculació amb el sector del gènere de punt. La Fundació El Maresme s’encarrega de tot el procés de producció i manipulació dels banderins i de la gestió amb els punts de venda. Els banderins es comercialitzaran en 4 colors (blau, verd, blanc, groc) i amb quatre motius diferents (regal, corona, arbre, cor) i es lliuraran juntament l’agulla, amb el fil de color vermell i les instruccions amb les que es convida tothom a teixir la peça. Els banderins es podran adquirir a partir del 7 de desembre a cinc punts de venda que gestionarà directament la Fundació El Maresme a les fires i mercats municipals, també als establiments de la Unió de Botiguers de Mataró i de Bulevards de Mataró adherits a la campanya.