Un sopar solidari a Mataró recaptarà fons per la disfàgia

L’esdeveniment serà el 13 de desembre al Tecnocampus

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 28 Novembre 2019 17:15

Consorci Sanitari del Maresme

El Consorci Sanitari del Maresme ha presentat el sopar solidari que tancarà la campanya “El menjar cura!” engegada fa 4 mesos. La seva finalitat és recaptar fons per la recerca en la disfàgia, una malaltia associada a la dificultat per poder empassar-se menjar i begudes amb normalitat. La gala, que se celebrarà al Tecnocampus, serà conduïda pel periodista mataroní Espartac Peran i estarà amenitzada per l’actuació de la companyia de teatre Comediants.

Els tiquets ja es poden adquirir a la pàgina www.impulsemlarecerca.csdm.cat

Una iniciativa pionera

Tal com ha explicat a la presentació Pere Clavé, director acadèmic del CSdM, un dels projectes que es finançaran amb els diners recollits va dirigit a 500 persones de més de 70 anys ingressades a l’Hospital de Mataró. Els ancians són un col·lectiu molt afectat per la disfàgia. Es calcula que una de quatre persones d’edat avançada tenen dificultats per empassar bé, amb el problema afegit que la majoria de casos no estan diagnosticats com a disfàgia. La desnutrició, la deshidratació i la pneumònia són les conseqüències més comunes que comporta la malaltia, provocant un empitjorament de la salut, la necessitat de reingressar els pacients i, finalment, augmentant probabilitat de mort per disfàgia.

El projecte és l’aplicació d’una iniciativa pionera a l’Estat. Primerament, es va ser un estudi pilot a l’Hospital de Mataró, el qual demostra que els ancians amb disfàgia tractats amb la IMM (Intervenció Mínima Massiva) redueixen els reingressos hospitalaris a la meitat (15,63% vs. 33,87%) i baixen a una quarta part les infeccions respiratòries (6,67% vs.23,39%). Amb aquestes dades, augmenten doncs la supervivència i la qualitat de vida de les persones afectades. Ara l’objectiu se centra en validar un protocol d’actuació dissenyat per professionals del centre mataroní, i estendre’l com pràctica clínica habitual a altres centres hospitalaris del país.

Entre les accions del model mataroní hi ha el disseny de dietes personalitzades i adaptades al grau de dificultat per empassar, les quals s’ensenyen a cuinar als pacients i cuidadors. També es tracta la higiene oral i es fan recomanacions per reduir els bacteris a la boca, que poden arribar als pulmons i provocar pneumònia.

Una visió global amb impacte local

‘El menjar cura!’ és una campanya impulsada pel Consorci Sanitari del Maresme, amb el suport de l’Ajuntament i la Fundació el Maresme. Aquesta iniciativa s’emmarca en la política estratègica del CSdM de fomentar la investigació biomèdica lligada a la comarca i molt focalitzada en problemes de salut que afecten col·lectius concrets. Una línia de treball a la que el Consorci destina anualment 800.000 euros.