750.000 euros per reduir les llistes de valoració de discapacitat i dependència

Algunes de les comarques on es destinarà més personal són el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 06 Febrer 2019 16:11

Dependència

 

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat que invertirà 750.000 euros per reduir les llistes de valoració de discapacitat i de dependència. En concret, es posarà en marxa un pla de xoc que comportarà una inversió addicional de més de 750.000 euros aquest any. Des del Departament es recorda que la normativa estableix que el termini de valoracions no ha de superar els tres mesos, però que en canvi actualment la mitjana està al voltant dels cinc mesos en el cas de dependència i de sis en el de discapacitat. 

El cas del Maresme

Entre d'altres mesures, el pla de xoc preveu incrementar els equips dels professionals dedicats a fer les valoracions a les zones on els terminis d'espera són més grans. Algunes de les comarques on es destinarà més personal són el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme

També es preveu millorar l'atenció en l'àmbit de la dependència i reduir les valoracions continuades en els casos d'infants amb caràcter provisional, per poder-les transformar en permanents en els casos de malalties greus.

Simplificar els tràmits
En l'àmbit de la discapacitat el pla de xoc preveu augmentar durant el 2019 el nombre de professionals dels equips de valoració territorials, per poder, així, fer més valoracions. A més, es volen articular les correspondències entre valoracions de dependència i de discapacitat perquè els majors de 65 anys no hagin de fer el tràmit de les valoracions de discapacitat quan tenen el grau de dependència reconegut.Igualment, s'intentarà reduir el nombre de valoracions provisionals reiterades, tant en nens com en adults en els casos crònics, i es faran valoracions d'ofici en determinades patologies concretes a partir d'informes mèdics de salut oficials.

Un barem únic

En paral·lel, el Departament reclamarà al Ministeri que estableixi un barem únic de valoració de la dependència i la discapacitat. Segons el Govern, això permetria crear sinèrgies entre equips i processos d'ambdós àmbits per augmentar la capacitat de valoració. 

Actualment el Departament destina més de 13 milions d'euros a la valoració de la discapacitat i la dependència mitjançant convenis interadministratius amb consorcis territorials de salut i de serveis socials.

Des de l'executiu català s'indica que l'entrada al sistema de 60.000 usuaris de grau I a partir del juliol del 2015, que fins aleshores no tenien accés al sistema de la dependència arreu de l'Estat, ha augmentat la pressió als equips de valoració.