Les rinitis al·lèrgiques són de les més freqüents

El 52% de les primeres visites al Servei d’Al·lergologia del CSdM són per aquest tipus

Arbres

La rinitis al·lèrgica és una de les malalties al·lèrgiques més freqüents, la qual es manifesta amb l’aparició de símptomes nasals com esternuts, secrecions nasals i d’altres. De fet, de les 8.000 primeres visites que s’han registrat al Servei d’Al·lergologia del Consorci Sanitari del Maresme, un servei que fa 9 anys que funciona, 4.200 han estat per la rinitis al·lèrgica. A escala global, cal destacar que mig milió de catalans pateixen algun tipus d’al·lèrgia i que, quatre de cada deu, és provocada pel pol·len. A més, en els últims deu anys, s’ha duplicat el percentatge de persones al·lèrgiques al pol·len.

Cal destacar que si bé algunes persones pateixen més al·lèrgies en moments determinats de l’any, d’al·lergògens n’hi ha tot l’any: àcars a la primavera i a la tardor, fongs a l’estiu i els epitelis d’animals i pol·len a la primavera.

Les gramínies

El pol·len que desprenen les gramínies és la principal causa d’al·lèrgia a Catalunya perquè és el tipus de pol·len més present a l’atmosfera. Aquest va seguit del plàtan d’ombra, els de l’olivera, els xiprers i els blets.

Controlar els símptomes

Segons els experts del CsdM, controlar la simptomatologia de la rinitis al·lèrgica és possible si es segueixen els següents consells: identificar l’agent al·lergen amb un especialista, tancar les finestres en èpoques de pol·len, evitar estendre roba a l’exterior, utilitzar ulleres de sol i controlar les concentracions de pol·len a través de la pàgina web de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya.

El tractament

Tot i que la rinitis es pot tractar amb rentats nasals i oculars, antihistamínics orals o esprais de cortisona, l’única manera de modificar l’evolució de l’al·lèrgia és la immunoteràpia a través de vacunes. Es tracta d’injectar dosis repetides d’una substància al·lergògena per provocar canvis en el sistema immunològic.