Amplien el programa d'acompanyament al dol del CSdM

L'actuació s'emmarca en el Programa per a l'atenció integral a persones amb malalties avançades, el qual fa deu anys que va començar

Consorci sanitari laboratori

El Programa per a l'atenció integral a persones amb malalties avançades ja fa deu anys que treballa per atendre les persones del CSdM que ho necessitin. Amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients i familiars, el programa ha atès unes 2.500 persones durant aquesta dècada: 1.080 dels quals eren pacients i els 1.500 restants, familiars. Amb la col·laboració amb la Fundació Hospital i l'Obra Social 'La Caixa', el programa es proposa afavorir la relació entre pacient i familiars, preservant la dignitat de la persona, atenent el sofriment vital i espiritual, entre altres.

Els resultats

Segons un informe realitzat pel mateix equip del Programa, han pogut detectar una millora en l'atenció psicosocial del 90% dels símptomes psicològics que perjudiquen l'estat anímic dels pacients. Així doncs, han detectat una disminució de l'angoixa, la depressió, la desmoralització o la pèrdua de sentit. Les persones ateses asseguren haver resolt dificultats de comunicació, de relació amb la família i l'entorn gràcies a aquest programa.

Un gran equip

L'equip d'atenció psicosocial en malaltia avançada (EAPS) està format per psicòlegs distribuïts en diversos equips del CSdM: el Centre Sociosanitari Hospital Sant Jaume de Mataró, la unitat de cures pal·liatives de l'Hospital de Mataró i el PADES CSdM. Els professionals sanitaris són els que valoren la necessitat i realitzen la derivació per rebre atenció psicològica, que consisteix en un acompanyament durant el procés de malaltia i posteriorment s'ofereix suport en el dol. Cal destacar que l'equip ha crescut recentment amb la incorporació d'un nou professional dedicat a ampliar l'atenció individual i grupal i que, a més, l'equip també compta amb voluntaris.