L'Hospital de Mataró pioner en una tècnica quirúrgica per connectar les pròtesis al fèmur

Comença la segona fase de l'assaig clínic, després que la primera mostrés l'èxit de la pròtesi pensada per a persones amb la cama amputada per sobre del genoll

  • Laia Mulà
  • Dimecres, 24 Maig 2017 17:54

Ciutat 2017, hospital de mataró

Ha finalitzat amb èxit la primera fase de l'assaig clínic d'un tipus de pròtesi ideada a l'Hospital de Mataró que té la voluntat de millorar la situació de les persones amb la cama amputada per damunt del genoll. Ara començarà la segona fase que consistirà a connectar la pròtesi amb un caragol al fèmur. L'Hospital és un dels quatre centres del món que implanten pròtesis connectades al fèmur de manera directa.

La pròtesis

'Keep walking', continuar caminant

L'equip multidisciplinari de l'Hospital, format per metges de diverses especialitats, en col·laboració amb l'empresa valenciana TEQUIR SL, ha impulsat l'implant 'Keep Walking', un dispositiu que permet que les persones amb una cama amputada puguin recolzar el pes a la cama afectada.

Un èxit a la primera fase
Els resultats de la primera fase, realitzada entre el 2011 i el 2016, revelen que els pacients caminen un 25% més, l'índex de dolor disminueix i, a més, augmenten el nombre d'hores d'ús de la pròtesi externa. La investigació es va portar a terme posant implants a 29 pacients de tot l'estat entre els 30 i els 87 anys. Els assajos s'han presentat al 16è Congrés Mundial de Protèsica.

Augmenten el nombre d'amputacions de fèmur
Entre el 80% i el 90% de les persones amb amputacions d'aquest tipus als països desenvolupats són conseqüència de malalties vasculars i, en menor nombre, per accidents de trànsit o càncer. A més, cal destacar que els experts preveuen que el nombre d'amputacions femurals es dupliquin l'any 2050 a causa de l'alimentació i l'estil de vida actual.