Més de 10.000 maresmencs ja han previngut el càncer colorectal

És el tipus de càncer més corrent i el que produeix més morts al cap de l'any

  • Redacció
  • Dimecres, 29 Març 2017 07:43

Ciutat 2014/2015, hospital de Mataró

Més de 10.000 maresmencs han participat ja en el Programa de detecció precoç del càncer colorectal. El programa es va iniciar el 2015, adreçat a 63.000 homes i dones d’entre 50 i 69 anys i el percentatge de participació durant el primer any ha estat del 31%. El càncer de còlon i recte pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora les probabilitats de supervivència perquè permet intervenir abans que es desenvolupi el tumor.

El tipus més freqüent
El càncer de còlon i recte és el càncer més freqüent entre la població catalana: el segon més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s’estima que es diagnostiquen 6.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.600 anuals), i la immensa majoria es produeix en persones de més de 50 anys.
La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir de petites lesions a l’interior del budell (pòlips). Si es detecta a temps, és molt fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curació.

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte envia una carta individualitzada a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys per convidar-los a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.

A les farmàcies o l'Hospital

Per participar-hi, cal anar amb la carta a una de les farmàcies adherides a la campanya on facilitaran tot el necessari per fer la prova. En el cas que es detecti sang, des de l’Hospital de Mataró contacten per recomanar fer una colonoscòpia.

A la meitat de la població
Durant el primer any de funcionament del Programa, s’ha convidat a pràcticament la meitat de la població diana: s’han enviat 31.671 cartes, i el percentatge de participació ha estat del 30.8% (9.789 persones). El 6% de les persones que es van fer la prova mostrava petites quantitats de sang a les deposicions. Per aquest motiu, se’ls va citar des de l’Hospital de Mataró per realitzar una colonoscòpia. De moment, se n’han practicat 482.